Belföld

Gyorsan növekszik a román GDP

A román statisztikai hivatal közlése szerint a gazdaság 6,6 százalékkal bővült az első félévben a tavalyi első félévhez képest.

Tavaly az első félévben a GDP 4,3 százalékkal nőtt, ugyancsak az egy évvel azelőttihez képest. Az átlagos ütem az idei első negyedévi 5,5 százalékos többlethez képest is gyorsult. A fő számot elsősorban az építőipar, az ipar és a szolgáltatások javították, ezek 8,6 százalékos, 6,5 százalékos, illetve 5,9 százalékos ütemben fejlődtek a tavalyi első félévhez viszonyítva. A mezőgazdasági termelés növekedése lassúbb volt, 5,3 százalékos.
A tőkeberuházások 10,4 százalékkal bővültek. A hazai kereslet 8,8 százalékkal nőtt, ezen belül a lakossági fogyasztás 9 százalékkal gyarapodott, az export 20 százalékkal növekedett a tavalyi első félévihez képest. A román kormány hétfőn 6,5 százalékra javította a GDP évi növekedésére szóló előrejelzését a korábbi 5,5 százalékos becslésről.

Közgazdászok tartanak attól, hogy a növekedés túl gyors, a gazdaság túlhevülhet, amire utal a makacsul nagy infláció: júliusban a tizenkét havi ütem 12,1 százalékra nőtt a júniusi 12,0 százalékról. Az év végi cél, amelyen a központi bank eddig nem változtatott, 9 százalék a tavaly év végi 14,1 százalékos ütem helyett, jövő év végére 6-7 százalék, 2007-re, a tervezett EU-csatlakozás idejére pedig 2 százalék közeli ütem a cél.

A nagy infláció ellenére a Román Nemzeti Bank hétfőn fél százalékponttal 18,75 százalékra csökkentette alapkamatát, egyebek közt éppen az infláció várt lassulásával indokolva a döntést. Hasonló indokkal június óta ez volt a negyedik enyhítés, 21,25 százalékról indulva.

Mihai Tanasescu pénzügyminiszter még hétfőn azt mondta, hogy a gyorsabb GDP-növekedés és az állami bevételek erőteljesebb gyarapodása révén a GDP 1,64 százalékára akarják leszorítani az idei államháztartási hiányt, a korábban tervezett 2,1 százalék helyett. A várt többletbevétel a GDP 1 százalékára tehető. A kormány a többletbevételnek csak alig több mint felét kívánja elkölteni, a többit a hiány mérséklésére fordítják. A folyómérleg hiánya 1,62 milliárd euró volt az első félév végén, a tavalyi első félév végi 1,29 milliárd euróhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik