Belföld

20040901_86068

Több mint négyszáz túszt, köztük legalább kétszáz tanulót ejtett foglyul az észak-oszétiai Beszlanban egy 17 fős, automata fegyverekkel, gránátvetőkkel és bombákkal felszerelt terrorista csoport.

A délután folyamán a túszejtők 15 gyereket szabadon engedtek, de kilátásba helyzték, hogy  minden megölt társukért cserébe 50 túszt végeznek ki. A legújabb jelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a kilencet, nyolc civil és egy támadó vesztette életét a támadásban, 11-en megsebesültek.

A támadók a Csecsenfölddel és Ingusfölddel szomszédos, szintén Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság fővárosától, Vlagyikavkaztól 30 kilométernyire északnyugatra fekvő Beszlan városának 1. számú középiskoláját foglalták el a tanévnyitó ünnepség időpontjában.


20040901_86068 1

Néhányuknak sikerült kiszökni

Több orosz hírügynökség szerint zárt teherautón érkeztek, és amikor elfoglalták az iskolát, három civil életét vesztette, kilenc szülő pedig megsebesült. A túszejtők a tornateremben terelték össze foglyaikat, és állítólag aknákat raktak le az iskola valamennyi bejáratánál. Az épület felrobbantásával fenyegetőztek arra az estre, ha a rendőrség megpróbálná kiszabadítani a túszokat. Szemtanúk szerint több ablakba gyerekeket is kiállítottak, hogy megakadályozzák az épület ostromát.

A terroristák Ingusföldön elfogott társaik szabadon engedését követelték, továbbá Murat Zjazikov ingus elnököt hívták a helyszínre egy tekintélyes orvossal együtt, tárgyalások céljából. Az iskola körül különleges katonai egységek is állást foglaltak a rendőrök és belügyi erők mellett. Állítólag mintegy ötven gyereknek sikerült kiszöknie a terroristák keze közül.

A túszejtők és a biztonsági erők között megkezdődtek az egyeztetések, miután a támadók egy videokazettát juttattak el az orosz tisztviselőkhöz. A felvételeken az iskolában kialakult helyzet látható.

15 túszt elengedtek

15 gyereket szabadon engedtek szerda délután a fegyveres terroristák, akik reggel elfoglaltak egy iskolát az észak-oszétiai Beszlan városában.  A fegyveresek átadtak az épületet körülvevő operatív egységeknek két videokazettát. Az egyiken az iskola elfoglalását rögzítették, a másikon közlik követeléseiket. Ezek közül a legfontosabb, hogy engedjék szabadon a június 22-re virradóra Ingusföldön elkövetett merényletek kapcsán őrizetbe vetteket. Az iskola körül különleges katonai egységek is állást foglaltak a rendőrök és belügyi erők mellett. Mintegy ötven gyereknek állítólag sikerült kiszöknie a terroristák keze közül. 

Kivégzésekkel fenyegetőznek 

Az észak-oszétiai iskolát elfoglaló terroristák kijelentették, hogy minden egyes megölt társukért 50, a sebesültekért 20 gyereket végeznek ki túszaik közül – közölte szerda délután Kazbek Dzantijev észak-oszétiai belügyminiszter.

Az automatákkal és gránátvetőkkel felfegyverzett, robbanóanyaggal töltött övet viselő terroristák reggel foglalták el Beszlan város egyik iskoláját, s túszul ejtettek legalább 200 gyereket és 40 felnőttet. A belügyminiszter közlése szerint az épületet körülvevő belügyi és különleges erők időközben felajánlották a fegyvereseknek, hogy élelmiszert és vizet visznek nekik és a túszoknak, de ezt a banditák mereven elutasították.

A fegyveresek a hatóságokkal való tárgyalást is elutasították. Korábban azt közölték, hogy Alekszandr Dzaszohov észak-oszétiai elnökkel hajlandóak tárgyalni, aki meg is érkezett a helyszínre.

Putyin intézkedett

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiból sebtében visszatért Moszkvába, és nyomban Beszlanba küldte Rasid Nurgalijev belügyminisztert és Nyikolaj Patrusevet, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat főigazgatóját, akik már megérkeztek. Nurgalijev szerint a iskolán belül volt egy robbanás.

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető szóvivője útján közölte, hogy semmi köze a túszejtő akcióhoz.

Fokozottan védik az oroszországi atomerőműveket

Közben Oroszországban országszerte megerősítették a katonai védelmet a nukleáris létesítmények környékén. Az Orosz Atomenergia-ügynökség a beszláni iskola elfoglalása, és a keddi öngyilkos moszkvai merénylet után döntött így.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik