Belföld

A szlovák központi bank nem változtatot a kamaton

A Szlovák Nemzeti Bank a hétfői kamatértekezletén nem változtatott az irányadó kamatán, a kéthetes repon, ismét a június végén csökkentett, 4,50 százalékon hagyta azt, éppúgy, mint a július végi kamatértekezleten.

A hétfői döntés megfelelt a piaci várakozásnak. A szlovák korona hétfő délelőtt 40,195/245/euró volt a pozsonyi bankközi devizapiacon a pénteki késői 40,220/240/euró után. Az előző, július 30-i kamatdöntéskor 40,00/euró volt a szlovák korona.

A korona állapota most nem indokolt kamatcsökkentést, mint korábban már háromszor, a legutóbbi júniusival együtt összesen 1,50 százalékpontos enyhítés erejéig az idén. A szlovák valuta már a múlt hét végén kéthetes mélypontokra gyengült a környező piacokon tapasztalt idegesség miatt.

A bank ismét az óvatosság mellett döntött, mert változatlanul bízik ugyan az infláció csökkenésében – jövő júniusra 4,0 százalékos tizenkét havi inflációt jósol az idén júniusi 8,1 százalék helyett -, azonban rövid távon a remények még nem látszanak igazolódni.

A bank az idén már három alkalommal csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót – legutóbb június 30-án fél százalékponttal 4,50 százalékra -, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik