Belföld

Iraki fogságban két francia újságíró – válságtanácskozás Párizsban

Komoly nyugtalanságot és felháborodást váltott ki Franciaországban a hír, hogy emberrablók fogságába került Irakban két francia újságíró.

Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió szombaton este közölte, hogy a magát Iraki Iszlám Hadseregnek nevező csoport fogságában van Christian Chesnot, a francia közszolgálati rádió, valamint Georges Malbrunot, a Le Figaro és az RTL kiküldött tudósítója. A két újságírónak augusztus 20-án veszett nyoma, az utolsó információ az volt róluk, hogy Bagdadból Nedzsefbe készültek.

A francia rádió és a Le Figaro szerkesztőségének illetékesei azt hangsúlyozták: örömteli, hogy az emberrablók üzenetéből az derül ki, hogy a két újságíró életben van. Ugyanakkor komoly nyugtalanságuknak adtak hangot, mivel az Iraki Iszlám Hadsereg nevű szervezet volt az, amely közölte: fegyveresei ejtették túszul, majd ölték meg Enzo Baldoni olasz újságírót.

A terrorista csoport azt követeli, hogy Franciaországban 48 órán belül vonják vissza azt a törvényt, amelynek alapján a muzulmán lányok nem viselhetik a vallásuk által előírt fejkendőt az franciaországi iskolákban. Az idén márciusban nagy többséggel elfogadott törvény a vallási jelképek feltűnő viselését tiltja, a jogszabály szeptember másodikán lép hatályba.

A francia külügyminisztérium már felszólította az emberrablókat, hogy azonnal engedjék szabadon a két újságírót. Ezzel egy időben közölték, minden korábbinál komolyabb mértékben mozgósították a bagdadi francia nagykövetséget és a francia hatóságokat.

A Franciaországban működő iszlám szervezetek – köztük azok is, amelyek annak idején keményen felléptek a fejkendő viselését tiltó törvény ellen – a lehető leghatározottabban elhatárolódtak az iraki iszlám csoport akciójától. Az újságírók elrablását “méltatlan és gyűlöletes tettnek” minősítették és elutasították, hogy külső erők szóljanak bele a franciaországi iszlám és a francia köztársaság vitájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik