Belföld

Nagy lendületben a brit gazdaság

A korábbi becslést megerősítve, az idei második negyedben 0,9 százalékkal bővült a brit GDP. Elemzők ugyancsak 0,9 százalékot vártak a megelőző negyed 0,7 százalékos bővülése után.

Éves szinten a GDP-bővülés a második negyedben 3,7 százalékos, szintén megegyezően a korábbi becslés adta értékkel.

A brit gazdaság növekedési üteme az európai, az amerikai és a japán konkurenciánál jobban állta az elmúlt évek lassulását, és most is messze gyorsabb a nyugat-európai átlagnál. A brit GDP az első negyedévben, az utolsó felülvizsgálat szerint, 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 3,4 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben.

Tavaly a brit gazdaság 2,2 százalékkal bővült, az euróövezeti átlag 0,4 százalék volt.

Az euróövezet gazdaságának lassú növekedése folytatódik: a harmadik negyedévben 0,3-0,7 százalékkal gyarapodhat a hazai össztermék (GDP) a második negyedhez képest. A második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a GDP az első három hónaphoz képest, elemzők 0,6 százalékos növekedésre számítottak. A Európai Unió 25 tagállamát figyelembe véve a növekedés 0,6 százalékos volt a második negyedben. Éves összevetésben a GDP 2 százalékkal nőtt a második negyedben az euróövezetben és 2,2 százalékkal a 25 tagországban. Az első negyedben a növekedés 1,3, illetve 1,7 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik