Belföld

Egy hónapig teljes jogkörrel kormányoz Medgyessy

Az Igazságügyi Minisztérium hivatalos, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel egyeztetett álláspontja szerint a Medgyessy-kormány még 30 napig teljes jogkörű és csak azt követően javasolhat az államfő a parlamentnek új miniszterelnök-jelöltet - mondta Bárándy Péter az MTI-nek csütörtökön.

Medgyessy Péter szerdai lemondása “érvényes a jelen esetben és a 30. napon hatályosul. Tehát a 30 nap, ami szeptember 26-án jár le, az alatt a kormány az, ha úgy tetszik igazi kormány, nem ügyvezető, csak ezt követően válik ügyvezetővé. Ennek a másik vonzata természetesen az, hogy a köztársasági elnök úr a 30. nap elteltével jelölheti csak a miniszterelnököt” – fejtette ki az igazságügy-miniszter.

“Persze nem kell ennek a 30 napnak kárba vesznie.” Lehet konzultálni, politikai egyeztetéseket végezni és azt sem zárja ki semmi, hogy a köztársasági elnök úr, ha úgy látja politikailag indokoltnak, akár a miniszterelnök-jelölt nevét is kimondja, csak a hivatalos jelölés nem történhet meg addig – mondta Bárándy Péter.

Ennek pozitív vonzata az igazságügy-miniszter szerint, hogy a kormányfő lemondásának hatályosulását, szeptember 26-át követően az ügyvezető kormány feltehetően már csak 1-2 napig létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik