Belföld

EDR-tender szeptemberben

Ősszel kiírják az egységes digitális rádió-távközlő rendszerről szóló tendert, így jövőre a mentők, tűzoltók, rendőrök és más készenléti szolgálatok végre gyorsan és biztonságosan kommunikálhatnak majd egymással.

Balesetek, tűzesetek, bűncselekmények esetén a mentők, tűzoltók, rendőrök gyors helyszínre érkezése, hatékony intézkedése, katasztrófahelyzetekben pedig emberek százainak, vagy akár ezreinek élete múlhat azon, hogy a mentésben, a katasztrófa elhárításában közreműködő készenléti szervek közötti kommunikáció mennyire hatékony és mennyire megbízható – fogalmazott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium sajtószóvivője a tájékoztatón, ahol az egységes EDR-rendszerről szóló pályázatot bejelentették. A jelenlegi helyzet sajnos elég lehangoló ezen a téren: a mentők, tűzoltók, rendőrök és egyéb szervezetek 6–8, egymástól függetlenül működő 20–30 éves elavult technológiájú hálózaton kommunikálnak, amelyek ráadásul könnyen lehallgathatók. Így fordulhat elő, hogy a bulvárújságírók előbb érnek oda egy baleset helyszínére, mint a rendőrök vagy a mentők.

Az elmúlt 10 évben egymást váltó kormányoknak az egységes digitális rádiórendszer kialakításáról szóló ígéretei és elvetélt pályázatai után a jelenlegi kormányzat tavaly döntést hozott. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter úgy nyilatkozott: korábban nem volt egyértelmű gazdája a területnek, az IHM kijelölésével azonban felgyorsulhatott a folyamat. Az EDR kialakítása azért is vált sürgős feladattá, mivel a schengeni előírásoknak megfelelő határőrizetet, vagy éppen a lehetséges terrorcselekmények elhárítását is csak egy ilyen korszerű hálózattal tudják megoldani.

Technológiasemleges pályázat

Az IHM néhány hete bejelentette, hogy a minisztérium szeptemberben írja ki a pályázatot. Pesti István miniszteri biztos a tájékoztatón elmondta: “a közbeszerzési eljárás kétfordulós lesz – az első fordulóban nyílt, a másodikban tárgyalásos eljárást készítenek elő. A nyertes ajánlattevőnek vállalnia kell, hogy a szolgáltatáshoz új gazdasági társaságot alakít, és a rendszer kiépítését is saját erőből fogja finanszírozni. A szolgáltató a költségeket beépítheti a tarifáiba, s a költségvetés az alapszolgáltatásokat neki éves díj formájában fizeti majd”. A tender optimális esetben 6-8 hónap, de a legrosszabb forgatókönyv szerint is 14 hónap alatt lezárható. A tervek szerint így 2005 végéig elindíthatják az egész országot lefedő szolgáltatást.

Az EDR-szolgáltatás kiépítésével, használatával és fejlesztésével kapcsolatos kérdések folyamatos irányítására – az informatikai és hírközlési miniszter elnökletével – EDR Irányító Testület alakul. A szolgáltató és a felhasználók közötti kapcsolatért az EDR Képviseleti Szervezet a felelős, ez az állam részéről a rendszer koordinált működését és biztonságát jelenti. A pályázati kiírás technológiasemleges lesz, azaz a feltételek teljesítése esetén a Tetra, illetve Tetrapol rendszereket szállító cégek, de akár a GSM-szállítók is versenybe szállhatnak. Az elbírálásnál azonban előnyt fognak élvezni azok a pályázók, akik a jelenlegi állami erőforrásokat – a meglévő infrastruktúrát, illetve a rendszerek üzemeltetésében részt vevő munkatársakat – a legnagyobb részben igénybe veszik. Ha a rendszer kiépül, az EDR képes lesz több virtuális hálózat egy idejű kezelésére.

A cégek ugrásra készek

Bár a pályázat nem tartalmaz majd technológiai kikötéseket, a rendszer megvalósítását valószínűleg a francia–német EADS Telecom által szállított, már számos országban működő Tetrapol, illetve az Európai Telekommunikációs Szabványügyi Intézet (ETSI) által elfogadott – és többek között a Nokia és a Motorola által szállított – Tetra technológiával végezhetik majd, az esélyes szállítók a múltban már működtettek különböző tesztrendszereket. Az elmúlt időszakban az EADS Telecom, illetve hazai partnerük, a Siemens Nemzeti Vállalat képviselői több céggel is tárgyalt, amelyek az EDR szolgáltatójaként szóba jöhetnének.

A közelmúltban tartott szűk körű sajtóbeszélgetésen Gérard Honoré, a francia-német cég közép-európai kereskedelmi igazgatója elmondta: a szolgáltatásban az EADS Telecom is részt szeretne venni, s a lehetséges partnerek között a cég képviselője az Antenna Hungáriát, illetve a Magyar Villamos Műveket említette. A budapesti XIV. kerületi Rendőrkapitányságnál 2001-től alkalmazták a Tetrapol pilot rádiórendszerét adatkommunikációs célokra.

A Motorola illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak bővebben, ugyanakkor megtudtuk: minden bizonnyal indulnak a közbeszerzési eljáráson, a lehetséges partnerek nevét azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Magyarországon a 2000-es tiszai árvíz idején helyezték üzembe a Motorola Tetra Dimetra mintarendszerét, amelyet közel két évig tesztelt a rendőrség és a mentőszolgálat.

Meghatározó az üzemeltetési költség

Arra a kérdésre, hogy a kormány a közös finanszírozásban (Public Private Partnership – PPP) akarja-e az EDR-szolgáltatást kiépíteni, Fáy András, a Nokia Hungary értékesítési igazgatója a Számítástechnikának adott válaszában elmondta: a megrendelő hivatott eldönteni, hogy számára milyen finanszírozási rendszer és milyen műszaki, szolgáltatási feltételek felelnek meg. A rendszer egyik lehetséges szállítójaként, a Nokia nevében csak azt mondhatja, hogy a cég rendszere megfelel a legmagasabb műszaki elvárásoknak. Fáy András szerint az általuk szállított Tetra-rendszerek üzemeltethetők a legkisebb létszámmal, így a legalacsonyabb költséggel is, ez pedig minden finanszírozási módszernél döntő lehet.

A PPP esetében azért, mert a Tetra-rendszereket általában hosszú távú – a megjelent adatok szerint Magyarországon is 8–10 éves – üzemeltetési időre szóló szerződéssel hozzák létre, így a kormány által fizetendő szolgáltatási díjban a kiépítés költségei mellett az üzemeltetési költség meghatározó lehet. Az igazgató azt szeretné, ha cégük a tenderen jelentkező szolgáltatók technológiai beszállítója lenne. “Konkrét tárgyalásokat még egyetlen társasággal sem folytattunk” – mondta Fáy András. A Nokia célja, hogy a lehető legtöbb szolgáltatójelölt az általuk ajánlott Tetra-technológiát válassza. Valószínű egyébként, hogy a szolgáltató határozza majd meg a bevont beszállítók körét, és a feladatok megosztásáról is dönt majd.

A Nokia a kezdetek, vagyis 1996 óta foglalkozik a Tetra-technológia magyarországi meghonosításával. Cégük több pilot projektet indított el, és egyedül neki van olyan szakértő csapata, amelyik már több hazai országos mobilhálózat kiépítése során is bizonyított – hangoztatta a cég értékesítési igazgatója. Széles beszállítói bázist alakítottak ki, számos céggel – köztük néhány versenytársukkal is – dolgoztak már együtt, ahogyan a hazai pilot projektek lebonyolítása során is jó néhány hazai társasággal kerültek kapcsolatba. Fáy András befejezésül elmondta: a vállalkozás bízik abban, hogy a kormány tenderén nyertes szolgáltató technikai beszállítójaként is kamatoztatni tudja majd széles körű kapcsolatrendszerét, de – mivel a tenderkiírás még nem jelent meg – nem tudhatjuk mit vár a megrendelő és ennek teljesítéséhez mire van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik