Belföld

Az Arago eladta a Pick meghatározó kisebbségét

A budapesti befektetési holding, az Arago Rt. eladta a Pick Szeged Rt. 25,75 százalékát jelentő szavazó részvényét a R-KO-N Mezőgazdasági Termékfeldolgozó és Kereskedelmi Kft.-nek.

A két cég csütörtöki közleménye sem a tranzakció értékét sem a célját nem közölte. Az Arago a továbbiakban 68,37 százaléknyi szavazattal rendelkezik a húsipari holdingban.

Az R-KO-N Kft. 100 millió forint jegyzett tőkéjű társaság és a cégjegyzék szerint Román Gyula magánszemély többségi tulajdonában van.

A Pick Rt-nek lenne vevője, miután az idén tavasszal az állami tulajdonban lévő Bábolna Rt. 100 millió forint jegyzett tőkével a Pick kivásárlására társaságot alapított. A Bábolna Nemzeti Agrárholding Befektetési Rt. tulajdonosai a későbbiekben a mezőgazdasági termelők lesznek. Az idén június közepéig 100 beszállító adott be szándéknyilatkozatot a befektetési holding részvényeinek megvásárlására.

A Pick Szeged Rt. az év első felében a magyar számviteli szabályok szerint 110 millió forint konszolidált veszteséget könyvelt el, míg egy évvel korábban az adózott nyerség 1,08 milliárd forint volt. Az első félévi konszolidált nettó árbevétel 19,9 százalékkal 24,05 milliárd forintra nőtt.

Kovács Tamás, a Pick Szeged Rt. igazgatóságának elnöke az MTI kérdésére a tranzakció értékét nem kívánta közölni, csak mondott, hogy a korábban már meghirdetett terv szerint megfelelő árajánlat esetén az Arago hajlandó eladni a Pick részvények egy részét, vagy egészét.

A vevő nem tartozik az Arago csoporthoz és a tulajdonosi köréhez sem – tette hozzá Kovács Tamás.

A meghatározó kisebbségi részesedés eladása nyomán nem lesz változás a Pick Szeged Rt. választott testületeiben – mondta a Pick Szeged igazgatóságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik