Belföld

Õrizetben Margareth Thatcher fia – puccskisérletben vett részt

A dél-afrikai rendőrség őrizetbe vette szerdán Fokvárosban Mark Thatchert, a volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher fiát.

Az 51 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vett az egyenlítői-guineai kormány megdöntésére irányuló összeesküvésben.

“Hiteles információnk és megbízható bizonyítékunk van arra nézve, hogy Mark Thatcher részt vett a puccskísérletben. Nem tűrjük, hogy ugródeszkaként használják a Dél-afrikai Köztársaságot más afrikai kormányok elleni összeesküvésekben” – mondta a hírt bejelentve a fokvárosi rendőrség szóvivője. Hozzátette: Thatcher, a gazdag üzletember pénzzel és tárgyi eszközök biztosításával járult hozzá a puccskísérlethez.

A nap folyamán egy fokvárosi bíróság vádat emelt Thatcher ellen a külföldi katonai segítségnyújtást szabályozó dél-afrikai törvény megsértése miatt. A bíró egyúttal úgy rendelkezett, hogy a vádlott szabadlábon védekezhet, amennyiben szeptember 8-ig kifizeti a 2 millió rand (297 ezer amerikai dollár) összegű óvadékot. Mark Thatcher már távozott is a börtönből, de fokvárosi lakását nem hagyhatja el a megszabott határidőig.

Egyenlítői-Guineában 19, Zimbawe területén 17 embert vonnak felelősségre ugyanebben az ügyben. Az olajban gazdag Egyenlítői-Guinea kormánya állt elő azzal a váddal, hogy a Fokvárosban élő Mark Thatcher, Eli Calil brit-dél-afrikai olajmágnás és több más külföldi üzletember pénzelte az idegen, köztük dél-afrikai és zimbabwei zsoldosok bevetésével tervezett puccskísérletet, amellyel meg akarták dönteni Teodoro Obiang Nguema Mbasogo egyenlítői-guineai elnök hatalmát.

Thatcher 1996-ban költözött Fokvárosba korábbi, egyesült államokbeli lakhelyéről. Értékpapírok kereskedelmével foglalkozott a dél-afrikai városban. Helyi médiajelentések szerint szoros kapcsolatban állt Simon Mannel, a brit különleges erők egykori tagjával, a puccskísérlettel gyanúsított zsoldoscsapat vezérével. Márciusban őrizetbe vették Mannt és az általa vezetett zsoldoscsapatot a hararei repülőtéren.

A zimbabwei és az egyenlítői-guineai hatóságok gyanúja szerint a Dél-afrikai Köztársaság felől érkezett 64 zsoldos Egyenlítői-Guineába készült továbbrepülni a zimbabwei fővárosból, hogy csatlakozzék az olajban gazdag kis afrikai országban lévő összeesküvőtársaihoz. Fegyver nem volt náluk, így feltehetőleg nehéz lesz rájuk bizonyítani a fegyveres puccs szándékát. Thatcher ügyvédje szerint védencét alkalmasint annak alapján vádolják bűnrészességgel, hogy segített finanszírozni egy helikopter vásárlását, amely szerepet játszott volna a puccskísérletben. “Védencem ártatlannak fogja vallani magát” – tette hozzá az ügyvéd.

Az egyenlítői-guineai hatóságok állítólag elfogták az ország területén a zsoldoscsapat már odaérkezett 15 fős előőrsét, s annak tagjai vallottak a még úton levő többi hatvannégy ellen. Az ő vallomásuk alapján történtek a hararei őrizetbe vételek is, és ezekre alapozzák azt a gyanút is, hogy nemzetközi vállalatok, külföldi üzletemberek állnak a puccskísérlet mögött. Az egyenlítői-guineai kormány állítása szerint az elnökkel szemben álló belső ellenzék fő ereje, a Haladás Párt, illetve annak emigrációban élő vezetője, Severo Moto kezdeményezte az összeesküvést, ő szerzett támogatást az olajiparban érdekelt külföldi pénzemberektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik