Belföld

SZDSZ: felháborító az ellenzék negatív kampánya

Az SZDSZ felháborítónak tartja, hogy ellenzéki politikusok a miniszterelnök-váltás kapcsán az ország gazdasági válságáról beszélnek - mondta Pető Iván frakcióvezető-helyettes az SZDSZ-frakció ügyvivőkkel és megyei elnökökkel kibővített ülése után.

Az ország érdeke, hogy világos legyen: Magyarországon a gazdaság működőképes, válságról nincs szó – tette hozzá. “Nem gazdasági problémák váltották ki Medgyessy miniszterelnök leváltását, hanem a politikai bizalomvesztés” – mondta Pető Iván.

Közölte: az SZDSZ tárgyal a szocialistákkal a kormányprogramban képviselt igényekről, olyan praktikus kérdésekről, amelyek a szerdai MSZP-kongresszus döntéséig is megtárgyalhatóak.
Az SZDSZ az MSZP két miniszterelnök-jelöltje bármelyikének jelölését tudomásul veszi – mondta Pető Iván frakcióvezető-helyettes az SZDSZ-frakció ülése után. 






Visszautasítják a korrupciós vádakat
A frakcióvezető-helyettes leszögezte: az SZDSZ-frakció, a megyei elnökség és az ügyvivői testület felháborodottan utasítja vissza a miniszterelnök egy vasárnapi televíziós nyilatkozatában a korrupcióval kapcsolatban tett homályos megjegyzéseit, ám ebből “különösebb ügyet nem kívánnak csinálni”. “A miniszterelnök érthető és tudomásul vett megrendültségének tudjuk be, hogy sok olyasmit mondott, ami nehezen lenne érvekkel alátámasztható. Látszott, hogy egy megviselt ember tette a nyilatkozatot” – fogalmazott Pető Iván.

A  miniszerelnők-jelöltek kérdésében hozzátette: “Az SZDSZ a most már két miniszterelnök-jelölt ügyében nem kíván állást foglalni. A két ismert név bármelyike is lesz elfogadva az MSZP kongresszusán, az SZDSZ tudomásul veszi bármelyiküket, mint miniszterelnök-jelöltet” – mondta a politikus. Hozzátette: bár a kongresszuson további jelölt neve is szóba kerülhet, a szabad demokraták nem feltételezik, hogy erre sor kerül. Mint mondta, az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy a koalícióban nincs válság, az együttműködési szándék nagyon határozott, és a cél az, hogy a lehető leggyorsabban végrehajtsák a kormányzat működéséhez szükséges teendőket.

Pető Iván hangsúlyozta: nincs jelentősége, hogy Medgyessy Péter eredeti szándékától eltérően lemond-e, mivel a konstruktív bizalmatlansági indítványt lemondott miniszterelnökre is lehet alkalmazni. Ha “a miniszterelnök megváltoztatja eredeti álláspontját, tehát esetleg lemond, és nem akarja a konstruktív bizalmatlansági indítványt elfogadni, nincs érdemi jelentősége. A 30 napos határidőn belül kezdeményezhető a konstruktív bizalmatlanság, és egy szavazással megoldható a miniszterelnök-válság” – mondta Pető Iván.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik