Belföld

Fónagy az M5-ös kivásárlását bírálja

Az M5-ös autópálya meglévő szakaszának kivásárlását és továbbépítését vizsgáló bizottság elnöke, Fónagy János beszámolója szerint az M5-ös autópálya továbbépítését közbeszerzési eljárás keretében is megoldhatta volna a Gazdasági Minisztérium.

A bizottság délelőtt Schamschula György, volt közlekedési minisztert és Gyurkovics Sándor, volt közigazgatási államtitkárt hallgatta meg. Erről szólva Fónagy János sajtótájékoztatóján elmondta: a bizottság öt hónap alatt sem tudta elérni, hogy a gazdasági tárca az M5-ös autópályáról szóló összes dokumentumot a testület rendelkezésére bocsássa.

Fónagy János szerint a volt államtitkár beszámolójából kiderült, hogy nem állja meg a helyét Csillag István érvelése, miszerint a koncessziós jog miatt mellőzniük kellett a közbeszerzési eljárást. Márpedig egy versenyeztetés keretében a nemzetgazdasági érdekeknek sokkal inkább megfelelő szerződést is lehetett volna kötni. Fónagy János közölte: a szerződéseket már aláírták, de megvizsgálják milyen jogi eszközökkel élhetnek még. Hozzátette: szem előtt tartják a magyarországi befektetők jogbiztonságát is, de emellett érvényesíteni szeretnék a nemzeti érdekeket akár ellenzékből, akár – idézem – ha a dolog úgy fordul, kormányból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik