Belföld

Három jelöltet támogat az MSZP-frakció

Az MSZP országgyűlési frakciójának szombat délutáni ülésén Kiss Péter, Veres János és Gyurcsány Ferenc neve is felmerült miniszterelnök-jelöltként. Az első helyen ajánlott Kiss Gyurcsánnyal együtt távozott, hogy kifejtsék elképzeléseiket a párt országos választmánya előtt.

Szombat délután tárgyalt az MSZP országgyűlési frakciója a miniszterelnök jelöltekről. A frakció – a megyei elnökökhöz hasonlóan – nem jelölő fórum, azonban ők döntenek a zökkenőmentes kormányfőváltáshoz szükséges konstruktív bizalmatlansági indítványról. Ajánlásának tehát súlya van arra vonatkozóan, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt.

A szocialista frakció megosztott volt a leendő miniszterelnök személyét illetően. Az első híradások szerint komolyan csak két jelölt neve merült fel: Kiss Péteré és Gyurcsány Ferencé. Az [origo] információi szerint látható volt, hogy a frakcióban nem egyöntetű az elnökség által támogatott Kiss Péter támogatása. Horn Gyula volt miniszterelnök például Kiss Pétert, Katona Béla frakcióvezető-helyettes Veres Jánost, Gaál Zoltán és Vitányi Iván viszont Gyurcsány Ferencet támogatta.

A frakcióülésről Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc együtt mentek át a szocialisták székházába, hogy meghallgassa őket elképzeléseikről a párt országos választmánya. A választmány egyharmadának szavazata kell ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen.

A politikusok távozását követően megtartott szimpátiaszavazáson a három miniszterelnök-jelölt közül Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszterre szavaztak a legtöbben. A jelenlévő 104 szocialista képviselőből 90-en szavaztak rá, 80-an Veres János pénzügyminisztériumi államtitkárra, Gyurcsány Ferenc Győr-Moson-Sopron megyei elnök pedig 73 szavazatot kapott.


A frakció ebben a sorrendben ajánlja a jelölteket a választmánynak – mondta az MTI-nek Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes, majd hozzátette: ez a döntés a frakció 10 választmányi tagjának kötelező mandátumot jelent, a választmány egészének azonban csak ajánlás.


Lendvai Ildikó frakcióvezető közleménye szerint a frakció a kongresszus döntését a parlamenti szavazásnál magára kötelezőnek tekinti, és bármely döntés esetén biztosítja az új miniszterelnök megválasztásához szükséges szavazatszámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik