Belföld

Kihirdetik az új kormánycsapatot

Tovább tárgyal a két koalíciós párt frakciója a kormány átalakításáról, és ha minden igaz, a kormányfő még a mai napon bejelenti, hogy mely miniszterek távoznak, illetve melyek maradnak a kabinetben.

A kormányátalakításról egyeztetett kedd este Budapesten az MSZP és az SZDSZ több vezető politikusa a miniszterelnökkel. A találkozón részt vevő Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a megbeszélésről nem árult el részleteket az MTI-nek, azt mondta, az átalakításról szerdán a két koalíciós frakció még tárgyal.

A keddi találkozón Medgyessy Péter miniszterelnök mellett az MSZP részéről Kovács László pártelnök, Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter vett részt.


Nem árulnak el semmit

Az SZDSZ-t Kuncze Gábor elnök-frakcióvezető, valamint Magyar Bálint, Szent-Iványi István és Horn Gábor ügyvivők képviselték. Szent-Iványi István a találkozóról csupán annyit mondott, hogy van még olyan kérdés, amelyben vita van a kormányátalakítás ügyében. Részleteket ő sem árult el, s mint mondta: “Abban maradtak a résztvevők, hogy nem nyilatkoznak, a miniszterelnöknek meghagyják azt a lehetőséget, hogy szerdán mindent ismertessen”.

Kovács László a tárgyalással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az “korrekt légkörű volt, a két koalíciós partnernek az eredményes kormányzás iránti felelősségét tükrözte”. “A személycserék döntő többsége államtitkári szintű lesz, de néhány miniszteri posztot is érinthet” – mondta el a találkozón kialakult eredményekről még kedden délután a külügyminiszter, Magyarország leendő uniós biztosa.

A nyitva maradt kérdésekről szerdán az MSZP elnöksége és frakciója, illetve az SZDSZ ügyvivői testülete és parlamenti képviselőcsoportja is tárgyal – közölte Kovács László, hozzátéve, hogy ezeken a megbeszéléseken a miniszterelnök is részt vesz. A döntést ezután jelenti be Medgyessy Péter.

Államtitkárok jönnek, mennek

A lapok megemlékeznek néhány államtitkárról is. Információik szerint megszűnik Keller László közpénzügyi tevékenységet folytató államtitkársága, Tóth András titkosszolgálati államtitkárt pedig Juhász Gábor, szocialista frakcióvezető-helyettes váltja. A korábbi, unalomig ismételt elképzelésekkel összecseng, hogy Nagy Sándor és Baráth Etele államtitkárságát összevonják a fejlesztési minisztériumban, melyhez a Szanyi Tibor vezette vidékfejlesztést is hozzácsapják, és Göncz Kingához kerül a Teleki László vezette cigányügyi államtitkárság apparátusa.

Találgatások az utolsó körben

Az, hogy a tárgyalásokon a felek megegyeztek, nem árulnak el semmit a szerdai bejelentésig, nem jelenti azt, hogy a jól értesült lapok szerdai számaikban ne bocsátkoznának találgatásokba a személycseréket illetően. A Népszabadság tudni véli, hogy a miniszterelnök – többek között az M5-ös körüli huza-vona miatt – mindenképpen meneszteni akarja Csillag István gazdasági minisztert, akihez azonban az SZDSZ körömszakadtáig ragaszkodik. A miniszterelnök éppen ezért felajánlotta Csillagnak az újonnan létrehozandó fejlesztési tárcát, ám a szabad demokraták ragaszkodnak a gazdasági minisztériumi poszt, és így Csillag megtartásához.

A lap szerint, ha a miniszterelnök a liberális párt akarata ellenére meneszti a gazdasági minisztert, akkor a liberálisok akár a koalícióból való kilépést is fontolóra veszik.

A lap továbbá arról is tud, hogy ha Csillag valóban megy, a helyét Szekeres Imre kancellária-államtitkár foglalhatja el, míg az ő helyére Baja Ferenc kerülhet. A fejlesztési minisztériumnál maradva a lap azt írja: ennek élére akár Veres János pénzügyi államtitkárt is kijelölhetik, de szóba került Sós Tamás, az MSZP Heves megyei elnökének neve is.


Gyurcsány a biztos pont

Amit mindenki biztosra vesz, az Gyurcsány Ferenc távozása. A Népszabadság és a Magyar Nemzet értesülései ebben mindenképpen egyeznek. Az előbbi lap szerint helyét Baráth Etele, vagy ha ő nem vállalja (mert szívesebben kerülne a fejlesztési minisztérim élére), Mesterházy Attila államtitkár foglalhatja el. Utóbbi lap viszont Mesterházy mellett csupán „egy komoly sportszakmai múlttal rendelkező” volt sportolót, szakvezetőt említ.

A Magyar Nemzet egyébként jóval kisebb mértékű átrendezésre számít, mint amiről a korábbi találgatások szóltak, melyet – mint írják – alátámasztanak Kovács szavai is („A személycserék döntő többsége államtitkári szintű lesz, de néhány miniszteri posztot is érinthet”). Információik szerint könnyen elképzelhető, hogy csupán Gyurcsány és Bárándy távozik a kormányból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik