Belföld

A Fidesz a kormány adóterveit bírálja

Újabb adóemelések és kedvezményelvonások lesznek 2005-ben, a miniszterelnök tehát ismét nem tartja be arra vonatkozó ígéretét, hogy nem fognak nőni a lakosság terhei - mondta Tállai András fideszes parlamenti képviselő kedden.

“Az adókedvezmények rendszere lényegében teljes egészében megszűnik Magyarországon. A Medgyessy-kormány úgy ad 100 forintot az embereknek, hogy közben 400 forintot kivesz a zsebükből” – jelentette ki az ellenzéki képviselő az adótörvények módosítását célzó kormányelőterjesztés-tervezetre hivatkozva.


Tállai András kifogásolta, hogy a kormány, mint mondta, jövőre 100 ezer forintban maximálná az igénybe vehető adókedvezmények összegét, és 2,5 millió forintos jövedelem felett semmilyen adókedvezmény nem járna.

A volt pénzügyminisztériumi államtitkár kitért arra, hogy a nyugdíjpénztári, a tandíj-, a mezőgazdasági őstermelői, a szellemi tevékenység és a biztosítások után eddig járó adókedvezmények mind részei lesznek a korlátozásoknak. Hozzátette: az eddigi, maximálisan megkapható 680 ezer forintos adókedvezményt akarja most a kormány 100 ezerre maximálni. 

Tállai szerint a kormány a családi adókedvezményeket is megnyirbálni készül, mivel azokat beépítik a családi pótlékba, és havi ezer forinttal csökkentenék. Közölte, hogy a Medgyessy-kormány megszünteti a kiegészítő adójóváírást is. Az ellenzéki politikus szerint a külön adózó jövedelmeket, így például a lakások bérbeadása, vagy a totó-lottó nyeremények adóterhét 4-6 százalékkal emelné a kormány, ami “a lakossági megtakarítások ellen megy”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik