Belföld

Bezáratnák a dorogi égetőművet

A dorogi veszélyes hulladékégető működésének felfüggesztését, és Esztergom karsztvízzel való ellátását javasolja egyhangúlag az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága.

Megdöbbentette a bizottság tagjait, hogy a keddi ülésen az országos tisztifőorvos nekik is a mérgező toluol határérték alá süllyedéséről beszélt, majd be kellett ismernie, hogy erre nincs is határérték, a legkisebb mennyiség is rendkívül veszélyes. A bizottság javasolja, hogy szigorítani kell a veszélyes üzemek ellenőrzését, és ezek az amúgy nyereséges cégek hozzanak létre baleseti elhárító alapot.

Hosszú és kemény vita folyt a Környezetvédelmi Bizottságban a dorogi-esztergomi vízszennyezés okairól, körülményeiről az ismétlődés és a hasonló esetek megelőzésének a lehetőségeiről, de leginkább a felelősségről. Pontosan még így is nehéz megállapítani, mikor kezdődött a káros anyagok kiszivárgása az Onyx hulladékmegsemmisítő tartályából, ami kilyukadt. A szabályok szerint a lyukadás nem okozott volna gondot, csakhogy a kármentő szelepét nyitva felejtették vagy hagyták, nem tudni, és onnan egy törvénytelenül kivezető csőből a kenyérmezei patakba, majd a táti Duna-ágba került. Végül is javasoltak, a dorogi égetőmű működésének felfüggesztését, és támogatták, hogy Esztergom ivóvíz-ellátását karsztvízzel oldják meg.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik