Belföld

Tárcaosztás – mit jelent Kovács posztja?

Kovács László elégedett, az MSZP boldog, az SZDSZ és az MDF szűkszavúan pozitív, a Fidesz hozzá nem értéstől tart. A külügyminiszter kinevezése EU-s energiaügyi biztossá merőben ellentétes véleményeket váltott ki.

Kovács László elégedett azzal, hogy az Európai Bizottság energiaügyekkel foglakozó biztosaként dolgozhat a jövőben. Brüsszeli elemzők szerint ez visszalépésként értékelhető azután, hogy Balázs Péter eddig a számunkra talán legfontosabbnak tartott regionális politikát felügyelő biztosi posztot tölthette be. Kovács László szerint azonban a regionális politika nem fontosabb az energiapolitikánál. És a biztosok személye nem befolyásolja a strukturális alapokhoz vezető kassza sorsát, vagyis emiatt biztosan nem fog kevesebb uniós forrás érkezni Magyarországra – nyilatkozta a külögyminiszter a Magyar Televízió Este című műsorában. Jelölésével kapcsolatban elmondta: nem csalódott, mert az energiapolitika stratégiai fontosságú terület az unióban.


Tárcaosztás – mit jelent Kovács posztja? 1

“Barroso bizottsági elnök nemzetközi és tárgyalási tapasztalataimat, valamint a problémamegoldó képességet vette figyelembe, amikor ezt a területet felajánlotta számomra” – mondta a posztjáról november elsején a brüsszeli bizottságba távozó külügyminiszter csütörtökön a bizottsági posztok elosztását követő sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az Európai Bizottság politikai testület, a biztosok politikusok, nem pedig az adott terület legfőbb szakértői. A Fidesz ugyanakkor – éppen szakmai hiányosságai miatt – kétségbe vonja a külügyminiszter alkalmasságát a posztra. Az MSZP, az MDF és az SZDSZ üdvözölte a külügyminiszter jelölését.







Mi jött még szóba?
A magyar diplomácia vezetőjének tájékoztatása szerint Barroso három-négy területet ajánlott fel számára, amikor nemrég Brüsszelben találkoztak. “Utólag nincs értelme azon elmélkedni, milyen tárcát szerettem volna kapni” – mondta el Kovács László egy kérdésre válaszolva.
Az új európai biztosok és feladataik listáját korábbi 
összeállításunkban megtalálja.

Szakterületek

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Kovács László kitért arra, hogy az EU energiapolitikája, amelyhez a kőolaj, a földgáz, a villamos-energia, az atomenergia, a nukleáris biztonság, valamint a megújuló erőforrások kérdése is tartozik, jelentős befolyással van az unió gazdaságának és versenyképességének növekedésére. A terület kapcsolódik a belső piac, a kereskedelem, az ipar, a környezetvédelem, sőt a külkapcsolatok ügyéhez is – tette hozzá. “Barroso leveléből örömmel értesültem arról, miszerint tagja leszek a lisszaboni stratégiát folyamatosan figyelemmel kísérő biztosok különbizottságának, amely azzal foglalkozik, hogy 2010-re az unió a világ legversenyképesebb térsége legyen” – szögezte le Kovács László.

A szakmai hozzáértését kétségbevonó ellenzéki vádakra reagálva többek között kiemelte: az olajár kérdése, a beszerzési forrásokhoz való hozzájutás nagyon fontos uniós költségvetési elem, és az energiaügyi biztosnak nem kell olajipari mérnöknek lennie ahhoz, hogy jól ellássa a feladatát. Ezzel együtt a külügyminiszter megjegyezte, hogy uniós biztosként első hónapját, tehát a novembert tanulással, az uniós bizottsági munka fortélyainak elsajátításával fogja tölteni. 








A leendő kabinet
Kovács László leendő biztosi kabinetjének várhatóan hat tagja lesz, három magyar és három külföldi. A jelenlegi külügyminiszter számít az EU egésze, valamint az energiapolitika területének szakértőire is, de még nem tudja, pontosan kikkel fog együtt dolgozni. Az MTI kérdésére nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint vele tart Brüsszelbe Udvardi Iván, jelenlegi kabinetfőnöke.

Kormánypárti vállveregetés

Medgyessy Péter hivatalos közleményben tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy gratulált és sikereket kívánt Kovács László külügyminiszternek, amiért az az Európai Bizottság energiaügyi biztosa lesz. Véleménye szerint az uniós tagországok gazdasági fejlődése szempontjából az egyik legfontosabb tárcát bízza a magyar biztosra José Manuel Durao Barroso kijelölt bizottsági elnök.


Az, hogy a november elején hivatalba lépő testületben először jelenik meg önálló feladatként az energetikai és nukleáris politika, jelzi a terület felértékelődését az elkövetkező években – tette hozzá a miniszterelnök. “Megtisztelő és egyben nehéz feladatot kapott tehát Kovács László külügyminiszter, amelyhez gratulálok, és egyben kívánom, hogy a diplomáciai munkában megszerzett több évtizedes tapasztalatát sikerrel kamatoztassa ezen a stratégiai területen” – zárul a közlemény.

A szocialista frakció szintén közleményben reagált a biztosi tárcák leosztására. Örömét fejezte ki afelett, hogy Kovács László a legfontosabb területek egyikét kapta meg az Európai Bizottságban, és ezt az iránta megnyilvánuló politikai bizalom jelének tekinti. “Az energetika Magyarország és Európa jövője szempontjából létkérdés, az európai gazdaság fejlődésének kulcsa. Az energiaforrások bővítése, felhasználásuk szabályozása az európai modernizáció záloga, a mai Európa egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági vitatémája” – tudatta az MSZP frakció közleményében. Mivel Európa (ahogy Magyarország is) energiaimportra szorul, ez a terület fontos része az unió külkapcsolatainak, jelentős külpolitikai tapasztalatokat, diplomáciai jártasságot, az unión belüli és kívüli személyes tekintélyt követel meg. Kovács László megfelel ezeknek a kritériumoknak – véli a frakció.

Kósáné Kovács Magda és Fazakas Szabolcs, az MSZP, Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője és Katona Kálmán, az MDF elnökségének tagja egyaránt kiemelte, hogy a jövőben Kovács Lászlóhoz tartozó terület rendkívül fontos része az Európai Unió gazdaságának.

Ellenzéki hangok

A külügyminiszter kellemes meglepetésnek nevezte, hogy energiaügyi biztossá jelölését nemcsak a kormánypártok, hanem az MDF is támogatásáról biztosította. “Azon leszek, hogy Magyarország boldogulását, fejlődését előmozdítsam, és minden politikai párttal, civil szervezettel a lehető legjobb együttműködésre törekszem” – jelentette ki. Hozzáfűzte: biztosi tevékenysége során mindenképpen számít a néppárti politikusok jóindulatára is.

A Fidesz szerint ezzel szemben nem volt helyes, hogy Medgyessy Péter kormányfő Kovács László leköszönő szocialista pártelnököt jelölte EU-biztosnak. Szájer József, a nagyobbik ellenzéki párt európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: helyesebb lett volna, ha a kormányfő a szakterületek oldaláról közelíti ezt a kérdést, Kovács Lászlónak ugyanis e területen korlátozottak a képességei. A politikus ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a leendő magyar EU-biztos “minél gyorsabban beletanul majd”. Hangsúlyozta: a Fidesz képviselői, akik az Európai Parlament energetikai bizottságában kaptak helyet – Barsiné Pataki Etelka és Gyürk András -, igyekeznek majd segíteni Kovács László munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik