Belföld

Lassabb növekedés Japánban

Japán, a világ második legnagyobb gazdasága a vártnál alacsonyabb növekedési ütemet produkált a júniusig tartó negyedévben – írja a BBC Online.

Kormányzati adatok szerint a GDP növekedési üteme áprilistól júniusig 0,4 százalékkal haladta meg az első negyedévi értéket, amely 2003 második negyedévéhez képest 1,7 százalékos növekedést jelent.  Az előző negyedévi hazai keresletnövekedést figyelembe véve ez a 0,4 százalékos GDP növekedés meglehetősen csekély, a közgazdászok által előre jelzettnek kevesebb, mint a fele (közgazdászok átlagosan 4,2 százalékos indexre számítottak). A 2004 első negyedévi növekedést az előre jelzett 1,5 százalékkal szemben 1,6 százalékra módosította a japán statisztikai hivatal (a 12 havi értéket 6,1-ról 6,6 százalékra növelték).

A meglehetősen kedvezőtlen növekedési adat hatására a Nikkei tőzsdeindex 2,5 százalékkal, a jen a dollárral szemben 1 százalékkal esett. Az euróval szembeni árfolyam három hónapja nem volt ilyen alacsony.

Elemzők szerint az autókereskedelem csökkenése nagyban hozzájárult a belföldi kereslet visszaeséséhez, valamint a vállalati kiadások is alacsonyak voltak, amelyet pedig a negyedév fő növekedés gerjesztőjének feltételeztek korábban. Ezek mellett a kormányzati kiadások is csökkentek 3,4 százalékkal.

A kissé kiábrándító adatok ellenére japán közgazdászok és kormányzati hivatalnokok szerint a fellendülés folytatódni fog.  A Daiwa Kutató Intézet közgazdásza, Torikoshi Tatsuya szerint a gazdaság egyensúlya rendben van, az export elégséges, így elképzelhető, hogy a növekedés motorja a külföldi kereslet lesz az év hátralévő részében.


Más elemzők azonben nem ennyire derűlátóak, szerintük az aktuális növekedési ütem veszélyeztetheti is Japán talpra állását a hat éve tartó stagnálásból.


A Bloomberg szerint a japán termékek legnagyobb vásárlójának, az USA gazdaságának növekedése a második negyedévben évi 3 százalékos volt, egy éve ez volt a legalacsonyabb adat. A második legnagyobb vásárló, az Európai Unió második negyedéves növekedése azonban 1,2 százalékkal felülmúlta az előző negyedévet.

A hét elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javuló növekedési kilátásokat jósolt Japánnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik