Belföld

A felével nőtt a Linamar féléves profitja

A Linamar Hungary Rt. az idén az első félévben 413 millió forint volt mérleg szerinti eredményt ért el, ami 50,3 százalékkal haladja meg a 2003 első hat havi profitot.

A társaság nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS ) szerinti nem konszolidált, nem auditált gyorsjelentéséől kiderül: a mezőgazdasági gépgyártó cég profitjavulása főként annak köszönhető, hogy míg tavaly 510,6 millió forint árfolyamveszteséget szenvedett el hitelein, az idén 185,3 millió forintos árfolyamnyereségre tett szert.

A Linamar idei első félévi árbevétele 10,279 milliárd forint volt, ami 3,1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszaki 10,607 milliárd forinthoz képest.

A mérséklődés a mezőgazdasági és általános gépgyártó üzletág 600 millió forintos csökkenésének és az autóipari alkatrész és precíziós megmunkálási üzletág 273 millió forintos növekedésének egyenlegéből adódott.

A jelentés emlékeztet arra, hogy július 25-én a General Motors bejelentette a CVT sebességváltó program törlését. A CVT alkatrészek sorozatgyártása a Linamar Hungary Rt.-nél az idén már eddig is szünetelt, ezért a Linamar Hungary Rt. és anyacége, a Linamar Corporation kereskedelmi tárgyalásokat folytat a vevővel, melynek eredménye az év végére várható.

A cég működési tevékenységének eredménye a tavaly első félévi 880 millió forintról 320 millió forintra csökkent, legnagyobbrészt a CVT projekt megrendeléseinek hiánya miatt.

A Linamar jegyzett tőkéje 2004. június 30-án 858 millió forint volt, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a saját tőke 10 százalékkal 11,178 milliárd forintra nőtt.

A Linamar részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír csütörtökön éves minimumán, 821 forinton zárta a kereskedést, legmagasabb ára az elmúlt egy évben 1.535 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik