Belföld

14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés júniusban 14,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző hónaphoz képest a kiigazított ipari termelési index júniusban 0,8 százalékkal emelkedett.

A Központ Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a termelés volumene az év első hat hónapjában 10,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az első félévben az ipari export 20,2 százalékkal, június hónapban pedig 25,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.


Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 34 százalékkal a feldolgozóipari termelés mintegy 29 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek, illetve az iroda- és számítógépek átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá.

Idei legnagyobb termelésnövekedését érte el a gumi-, műanyag termék gyártása (23,8 százalék) az értékesítés jelentős élénkülésének köszönhetően. A feldolgozóipari termelés egyhatodát kitevő járműgyártás volumene is számottevően, 20,2 százalékkal bővült. A feldolgozóipari termeléshez több mint 7 százalékkal hozzájáruló vegyi anyag, termék gyártás volumene 14,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, mely a gyógyszergyártás átlagon felüli teljesítményéhez kapcsolódik
A feldolgozóiparban a KSH csak két alág termelésében regisztrált jelentősebb csökkenést. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 6,8 százalékkal, a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése 8,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.


Dinamikus exportbővülés


A január–júniusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41 százalékát képviselő villamos gép-, műszergyártás exportvolumene jelentősen, 28,9 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyedes arányban részesülő járműgyártás pedig 16,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar első hat havi belföldi értékesítésének színvonala ugyanakkor stagnálást mutat (99,8 százalék).

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés az idei félévben Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (15,6 százalék), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (14,1 százalék).

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hat hónapjában 2,5 százalékos létszámcsökkenés mellett 13,4 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

2004 júniusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 9,5 százalékkal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések számottevően, 13,2 százalékkal emelkedtek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 4,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16,9 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik