Belföld

Tovább maradnának a magyar katonák Irakban?

Az iraki misszió meghosszabbításáról szóló javaslatot még az ősszel beterjesztheti a Honvédelmi Minisztérium - mondta a tárca politikai államtitkárának korábbi nyilatkozatát megerősítve Bocskai István kommunikációs főigazgató-helyettes.

Bocskai István minden további kérdéstől elzárkózott, mondván hogy “ez csak szeptemberben válik aktuálissá. Addig azonban a tárcának széles körű egyeztetéseket kell lefolytatnia és éppen ezt zavarhatná meg, ha idejekorán exponálnánk a kérdést a nyilvánosság előtt.”

A Honvédelmi Minisztérium jelenleg az éppen zajló váltásra koncentrál. “Szeretnénk, ha az zavartalanul történne meg” – tette hozzá a főigazgató-helyettes. Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára az iraki magyar katonai kontingens váltásának búcsúztatásán Kaposváron a napokban arról beszélt, hogy “a nemzetközi jelenlét Irakban mindenképpen hosszú távon indokolt”.
Az iraki magyar katonai kontingens mandátuma ez év végén jár le. A Magyar Nemzet szerdán Bocskai Istvánra hivatkozva azt írta, hogy a minisztérium várhatóan egy év hosszabbítást kér. Ezzel kapcsolatban a kommunikációs főigazgató-helyettes az MTI-nek megjegyezte: a hosszabbítás időtartama is az egyeztetésektől függ. Az iraki magyar kontingens mandátumának meghosszabbításáról szóló országgyűlési határozat elfogadásához kétharmados támogatás szükséges

Ajánlott videó

Olvasói sztorik