Belföld

Százezer forint lehet a maximális adókedvezmény

A Pénzügyminisztérium (PM) tarja magát a 4,6 százalékos hiányhoz, így ha szükséges, további szigorítások is várhatóak idén a büdzsében.

Draskovics Tibor miniszter elmondta a Napi Gazdaságnak, hogy a kormány nem szándékozik eltérni a konvergenciaprogramtól, és a pénzügyi tárca nem hagyhatja, hogy az államháztartási hiány jelentősen meghaladja a célként kitűzött 4,6 százalékos GDP-arányos szintet. Ennek érdekében a minisztérium akár év közben is be fog avatkozni a büdzsé folyamataiba.

A PM tervei szerint jövőre csökkennek a legfelső szja-kulcs szerint adózók adókedvezményei, emellett általános jelleggel bevezetnének egy nominális adókedvezmény-igénybevételi összeghatárt, melynek értéke 100 000 forint lehet – mondta Draskovics Tibor a hétvége folyamán.

A Pénzügyminisztérium átalakítást hajt végre a 2005-ös költségvetés szerkezetében: három csoportot alakít ki a tárcáktól beérkezett támogatásigénylésekből. Az első csoport tételeit nem fenyegeti forráshiány, a második csoportban azok a kiemelt ügyek szerepelnek, melyekre a kormány mindenképp áldozni kíván, és melyekről egyedi döntést hoz majd. A harmadik csoportot a fejezeti kezelésű előirányzatok alkotják, vélhetőleg ezen csoportnál fog megvalósulni a 200 milliárd forintos kiadáscsökkentés jelentős része. A tárcák pályázatait érdemben e héttől vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik