Belföld

Pesti tőzsde – új csúcs felé

Csaknem minden adott ahhoz, hogy hamarosan megdőljön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áprilisi csúcsa. A jelek szerint a Jukosz-ügy sem riasztja a befektetőket, de a blue-chipeken kívül szegényes a hazai kínálat.

Ha a tőzsde nem tud emelkedni, akkor bizonyosan esni fog – szól a régi tőzsdei bölcsesség, amely akár előrejelzőként is szolgálhatna a jelenlegi piaci helyzetben. A BUX ugyanis az elmúlt hetekben többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elérni az április 13-án felállított 11 ezer 760 pontos történelmi csúcsát, július elején 4 ponttal alatta fordult meg. S jóllehet, az már látszik, hogy a közel négy hónapja felállított rekord nem könnyen adja meg magát, mégis arra van nagyobb esély, hogy a fenti szabály ezúttal megdől, s hamarosan új magaslatokra tör a vezető index.


Pesti tőzsde – új csúcs felé 1

Kedvező környezet

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyar tőzsdei emelkedéshez szükséges „alapanyagok”: legalább semleges makrohelyzet, a régió pozitív megítélése, pénzbeáramlás a nálunk befektető alapokba, a vezető részvények esetében pedig megfelelő sztorik és növekvő cégeredmények. A felsorolásból hiányzik a kedvező világpiaci hangulat, nem véletlenül. Noha a piaci szereplők általában lelkesen figyelik a vezető amerikai és európai indexek mozgását, kimutatható, hogy a BUX és „nagytestvérei” között csökken a korreláció, az együttmozgás. A jelentős világpiaci események természetesen éreztetik a hatásukat Budapesten is, de mind napi, mind havi szinten egyre többször tud a fejlett piacokkal ellentétes irányba mozdulni a hazai mutató.

Márpedig e pillanatban úgy tűnik, a BUX esését jósolók legjelentősebb érve az az egyre szomorúbb kép, amelyet a fejlett piacok nyújtanak. Ez azonban egy bizonyos szintig nagy valószínűséggel nem fogja zavarni az itthoni folyamatokat – a lassú csorgás még nem probléma, a felgyorsuló esést azonban minden bizonnyal mi is megéreznénk.

Önmagukban a gyengélkedő nagy tőzsdék tehát nem veszélyesek a pesti bikára, van azonban egy olyan ok, amely szerepet játszik a külpiaci gyengülésben, s közvetlenül hathat nálunk is. Régi megfigyelés ugyanis, hogy a fejlett piaci kamatemelési ciklusok idején a feltörekvő piacok alulteljesítik a fejletteket, s ez alapján arra következtethetnénk, hogy meg kell csappannia az érdeklődésnek a magyar tőzsde iránt is. Egyelőre azonban a számok azt mutatják, hogy az érdeklődés visszaesése nálunk – a cégspecifikus okból ereszkedő Richtert nem számolva – nem okozott eladásokat, csak a vételi kedv mérséklődését váltotta ki.

Jön a friss tőke

A világ tőzsdéit mozgató pénzáramlásokról szóló legfrissebb adatok fényében mindez egyáltalán nem meglepő. Ezekből ugyanis az derül ki, hogy noha összességében a feltörekvő piaci részvényalapokból még július végén is tartott a pénzkivonás (ezzel 2004-es szinten is eltűnt az új pénz, azóta már kiáramlást regisztrálnak), ám a csak a régiónkban befektető konstrukciókba jóval többet tettek a befektetők, mint amennyit kivettek belőlük. Az egész múlt évben tartó, sőt 2004 elején felgyorsuló pénzbeáramlás tavasszal ugyan megállt – éppen nagyrészt a kamatemelési félelmek nyomán -, sőt, májusban kivétet regisztráltak (jól tükröződött ez a BUX csúcsán, majd a májusi jelentős korrekción).

Júniusban viszont, a legtöbb más hasonló régióval szemben, a feltörekvő Európába 216 millió dollárnyi friss pénz érkezett az alapok pénzmozgásait összesítő Emergingportfolio. com adatai szerint. Az év elejéhez képest még mindig a világ legjobban teljesítő régiója a miénk, s úgy tűnik, a Jukosz-ügy egyáltalán nem riasztotta el a befetetőket Oroszországtól: egy cégen sokat buktak, de továbbra is bíznak a többiben. Márpedig a régióba irányuló részvénybefektetések 60 százalékát felszívó orosz piac megítélése erős hatással van a budapesti trendre is.





5 érv a további tőzsdei felfutás mellett

1. A hazai makrogazdasági helyzet nem rossz, de legalább is semleges
2. Az év elejéhez képest még mindig a világ legjobban teljesítő régiója a miénk, a külföldi befektetőket a Jukosz-ügy sem riasztotta el
3. A világpiaci hangulat ugyan nem túl kedvező, ám a vezető amerikai és európai indexek, illetve a BUX között csökken a korreláció, ellentétes irányú mozgás is elképzelhető
4. A fejlett piacok kamatemelési ciklust élnek át, ám ez egyelőre nem okozott eladásokat a magyar piacon, s nem szűnt meg a pénzbeáramlás a nálunk befektető alapokba
5. A magyar blue-chipekkel (OTP, Mol, Matáv, Richter) kapcsolatban rendre lehet pozitív sztorit találni, így mind a négy papír esetében nagyobb az esélye a felfelé menetnek, mint a lejtőre kerülésnek

Izgalmas blue-chipek

Az ismét egyre erősödő pénzáramlás (flow) mellett a tőzsdei hossz egy másik feltételénél is kedvező változások történtek az elmúlt hetekben. Amikor a májusi korrekció beköszöntött, a piaci szereplők egy túlszaladt OTP-t és Molt, valamint több sebből vérző, „totálisan sztorimentes” Richtert és Matávot láttak. Ma, úgy tűnik, a sikeresen terjeszkedő, s az év elején vártnál is jóval dinamikusabb eredménybővülést elérő, nemzetközi összehasonlításban továbbra sem drága két vezető papír mellett lehet sztorit gyártani a másik kettőhöz is.

A Matáv árfolyamának jót tehet, hogy a társaság engedélyt kapott további délkelet-európai terjeszkedésre, a Richternél pedig elmúlt a privatizáció hagyományos módjával járó részvénykibocsátás veszélye, többé-kevésbé rendeződött a gyógyszerár-vita, s nem utolsósorban kitűnő negyedéves eredményről is hírt adott a vállalat. Összességében tehát mind a négy vezető papír esetében sanszosabb a felfelé menet az esésnél, ez pedig jó esélyt ad a BUX-nak egy újabb történelmi csúcs eléréséhez.

Eltűnt a második vonal

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a nyár szokásos folyományát, az alacsony forgalmat. Brókerek szerint azonban még a legkisebb forgalmú napokon is a külföldiek óvatos vételei érzékelhetőek, a hazai befektetők pedig az eladói oldalon állnak. Az alig változó indexérték mellett további kedvező jel, hogy a külföldiek inkább „belevesznek” az esésekbe, minthogy eladásra használják ki a lokális csúcsokat. Jóllehet, láttunk már olyat, hogy az óvatos vételek után pánikszerű eladási megbízások érkeztek a piacot leginkább befolyásoló külföldi alapoktól, jelenleg azonban ennek nem látni előjeleit.

A pesti parkett egyre jobb kilátásait illetően azonban nem lehet elmenni egy negatív tendencia mellett sem: a négy plusz kettő részvény (a blue-chipek, valamint az Egis és az FHB) mögött egyre nagyobb a sötétség. Tavaly még a Graphisoft, a Globus, a Démász, majd a Pannonplast jó szereplése reményt adott arra, hogy a második vonal is kiveheti a részét a fellendülésből, ma azonban a jelek szerint egyikben sincs olyan sztori, amelyre a befektetők vevők lennének, a profitkilátások az elmúlt időszakban általában nem javultak, ellenkezőleg, a konzervgyártónál és az áramszolgáltatónál egyértelműen romlottak. Az időről időre meglóduló Antenna Hungária és a feltámadási történetet adagoló Econet.hu mellett talán csak a Fotex mozgatja meg időnként a rövid távra játszók fantáziáját. Akinek azonban a lutri túl veszélyes játék, marad a jól bevált nagy neveknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik