Belföld

Lassú apadás – félmilliárd lehet a termelők kára

A keddi tetőzés után már mindenütt apad a Hernád. Sok helyen fertőtlenítenek, másutt azonban még a házakat kell védeni az ártól. A víz alá került települések polgármesterei remélik, hogy a belügyminiszter ígérete szerint megkapják az ár elleni védekezésre költött pénzt.

Bár a Hernád mindenütt apad, még mindig vannak veszélyben lévő területek: Bőcsön, Gesztelyen, Ócsanálóson, Nagykinizsen még nem nyugodhattak meg az emberek. A folyó mentén eddig 92 lakost kellett kitelepíteni, felük nagykinizsi lakos. A gátakat folyamatosan figyelni kell, mert a Hernád alsóbb szakaszán a lassúbb apadás miatt már több helyen is átáztak.

Eddig több mint ezer köbméter, 1 millió 300 ezer forint értékű homokot kellett fölhasználni a védelem érdekében. A polgármesterek folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság dolgozói pedig a helyi lakosokkal együtt több százan éjjel-nappal figyelik a gát menti területeket.

A védekezésre idáig legalább hatmillió forintot fordítottak az önkormányzatok. A polgármesterek bíznak abban, hogy a belügyminiszter állja a szavát, és 24 órán belül megkapják a védekezésre költött pénzt. Egyelőre 4200 hektárnyi mezőgazdasági terület áll víz alatt. A termelők kára mintegy félmilliárd forint lehet. A kormány jövő szerdai ülésén várhatóan tárgyalni fog az észak-magyarországi árvíz helyzetéről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik