Belföld

Versenykorlátozással vádolja a Visát az EB

Az Európai Bizottság azzal vádolja a Visa International nemzetközi hitelkártya-kibocsátó egyesülést, hogy az EU versenyszabályait megsértve korlátozza a versenyt az ügyfélszerzési piacon - közölték az intézmény illetékesei.

Tájékoztatásuk szerint a bizottság úgynevezett kifogási nyilatkozatot küldött a Visának, amelyben ismerteti az ügyben folytatott vizsgálata előzetes eredményeit. Az EU végrehajtó intézménye már korábban is folytatott vizsgálatokat a Visa és legnagyobb versenytársa, a MasterCard üzletpolitikájával kapcsolatban. A két társaság együtt az európai bank- és hitelkártyapiac csaknem 90 százalékát ellenőrzi.

A mostani esetben a bizottság a Visának azt a döntését kifogásolja, amellyel elutasította a Morgan Stanley amerikai befektetési banknak az egyesüléshez való csatlakozási kérelmét. A pénzintézet ezt azért adta be, hogy az európai piacon is nyújthasson hitelkártya-szolgáltatásokat üzleteknek, illetve kereskedelmi vállalatoknak.

A Visa azzal indokolta elutasító döntését, hogy a Morgan Stanley az Egyesült Államokban Discover néven saját hitelkártyát bocsát ki, amely a Visa-kártyák közvetlen versenytársának tekinthető. Ezért ha elfogadták volna a csatlakozási kérelmet, azzal üzletpolitikai szempontból kényes információkhoz juttatták volna az amerikai bankot, s ez végső soron korlátozta volna a versenyt a hitelkártyapiacon.

A döntés a Visa szabályzatának azon a pontján alapul, amely szerint az egyesülés nem fogadhatja el olyan pénzintézet csatlakozási kérelmét, amelyet versenytársnak tekint. A brüsszeli bizottság ezzel szemben úgy véli, hogy ezt a szabályt nem minden jelentkezővel szemben alkalmazzák objektíven és hátrányos megkülönböztetéstől mentesen.

A Morgan Stanley nem a saját Discover kártyáját akarja Európában is kibocsátani – ezt valamilyen üzleti megfontolásból a jelek szerint nem tartja célszerűnek -, hanem az üzleteknek és kereskedőknek nyújtott hitelkártya-szolgálatatások európai piacán kíván megjelenni. A hitelkártya-piacnak ez a szegmense gazdaságilag nagy jelentőségű, viszont erősen monopolizált. A kereskedőknek sokszor nincs is választási lehetősége abban, melyik pénzügyi szolgáltatóval lépnek kapcsolatba.

A brüsszeli bizottság vizsgálatának előzetes eredményei szerint a Visa által alkalmazott szabály azzal a következménnyel járhat, hogy az egyesüléshez csatlakozni kívánó bármely pénzintézet előtt bezárulhat a Visának az Európai Gazdasági Térségben működő hálózata. Ez viszont egyértelműen korlátozná a versenyt az ügyfélszerzési piacon. A bizottság azzal érvel továbbá, hogy a Visa diszkriminatív módon alkalmazza az említett szabályt. Ez ugyanis nem akadályozta meg abban, hogy tagjai közé fogadja például a Diners Club nemzetközi fizetőkártya-hálózatot működtető Citigroupot, valamint olyan japán bankokat, amelyek résztulajdonosai a hasonló Aurora-hálózatnak.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.