Belföld

Ha Medgyessy bukik, megy Draskovics is

Nem valószínű Medgyessy Péter leváltása, ám ha ez megtörténik, vele bukhat fő bizalmasának tartott pénzügyminisztere is, amely megrengetheti a piacokat -mondták a Napi Gazdaság által megkérdezett gazdasági és politikai elemzők.

A lap által megkérdezett politikai elemzők szerint a magyarországi politikai helyzet egyre inkább hasonlít arra, amelyet az utóbbi hónapokban a lengyel és a cseh kormány élt át, ahol a kormányzaton és a kormánypártokon belüli konfliktusok eszkalálódása a zloty és a korona árfolyamának erőteljes ingadozásához vezetett. A politológusok szerint a bizalmi válság kiteljesedésének az szab határt, hogy a szocialisták nem tudnak felmutatni társadalmi bázissal rendelkező alternatívát Medgyessy helyett.

Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője szerint amennyiben mégis távozna a jelenlegi kormányfő, az a forintpiacon gyengülést, az állampapírpiacon hozamemelkedést eredményezne. Vélhetően ugyanis Medgyessyvel bukna a bizalmi emberei közé sorolt pénzügyminiszter, Draskovics Tibor is, márpedig a fiskális politikával szembeni bizalmatlanság valamelyes enyhülése elsősorban az ő személyéhez köthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik