Belföld

Zenés meghívó Zemplénbe

Ebben az évben a Zempléni Fesztivál – korábbi nevén Zempléni Művészeti Napok - több mint hatvan kulturális eseménnyel, tucatnyi nemzetközi színvonalú koncerttel és előadással várja mindazokat, akik részesülni szeretnének a fesztivál által nyújtott páratlan élményekben. Az Antenna Hungária Rt. fő támogatásával zajló, augusztus 13. és augusztus 19. között megrendezésre kerülő programsorozat szervezői feladatait ettől az évtől a Hollerung Gábor vezette Interkultur Hungaria Kht. látja el. A rendezvénnyel 2004-ben a régió napilapja, az Észak-Magyarország is együttműködik.

Tradíció és megújulás – ez az augusztusban zajló fesztivál mottója 2004-ben -, s ez hűen tükrözi az Antenna Hungária Rt. és az Interkultur Hungaria Kht. szándékát: folytatni azt az értékes hagyományt, ami az elmúlt években fölhalmozódott, ráirányítani az ország figyelmét a csodálatos zempléni térség kulturális és turisztikai értékeire Céljuk továbbá megújítani, felpezsdíteni a rendezvényt, és bemutatkozási lehetőséget teremteni a tehetséges fiatal generációk számára. Így az idei augusztusi rendezvény zenei bázisát két fiatal együttes, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Danubia Szimfonikus Zenekar alkotja.

Bár a hagyományokhoz hűen a fesztivál gerincét az idén is a komolyzene alkotja, ám több újdonsággal is találkozhat a közönség. A Danubia Szimfonikus Zenekar augusztus 13-i sárospataki nyitó hangversenye és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 19-i záró koncertje között 5 tematikus nap, így a Tánc, a Régizene, a Világzene, az Új zene és az Opera napja várja a vendégeket. Az idei év újdonsága, hogy az esti fesztiválkoncertek mellett már a kora esti órákban is nemzetközi színvonalú hangversenyeket és előadásokat élvezhet a közönség. Az új koncepció részét képezi, hogy a fesztiválon belül erősödik a régió kulturális jelenléte, a vendégművészek mellett nagyobb szerephez jutnak a helyi produkciók. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is négy város Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tokaj és Szerencs lesz a fesztivál központi helyszíne, ám újdonság, hogy mind a négy helyen lesz esti fesztiválkoncert.

A programsorozat ebben az évben is ellátogat a határon túlra. A kassai Szent Erzsébet Dóm ad helyet a Honvéd Férfikar koncertjének, Leleszen a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós szextettjét hallgathatja meg a közönség. A vendégek a homonnai orgonafesztiválra is ellátogathatnak.

A nagykoncertek mellett az idén sem maradnak el a kellemes kávéuzsonnák, a kedvelt kirándulókoncertek és a zenével, tánccal „körített” történelmi lakomák, ahol gyomor-, fül- és szemgyönyörködtető élvezetekben részesülnek a vendégek.

A fő támogató Antenna Hungária Rt., az új szervező Interkultur Hungaria Kht. és az együttműködő partner Észak-Magyarország hiszi, hogy a kibővült Európában helyünket a magunkkal hozott szellemi értékeink is meghatározzák. A mi kulturális „hozományunk” pedig páratlan kincseket rejt, s erre az egyik legnagyszerűbb példa a Zempléni Fesztivál.

www.zemplenfestival.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik