Belföld

Maldív-szigetek – elnyeli az óceán

Az átlagosan egy méterrel a tengerszint felett fekvő, ezernyi szigetből álló ország száz éven belül eltűnik, ha továbbra is így emelkedik a vízszint. Az ország államfője levélben fordult az Egyesült Államok elnökéhez.

Az Indiai-óceánban, Indiától délnyugatra fekvő Maldív-szigetek maga a földi Paradicsom – jól tudja ezt sok turista. A 800 kilométer hosszú láncban szétszóródó, 1087 korallszigetből álló országban ugyanis az utóbbi időben az idegenforgalom a gazdaság vezető ágazatává fejlődött.

A Paradicsomot azonban környezeti katasztrófa fenyegeti: a mérési eredmények szerint a tenger szintje évente 0,9 centiméterrel emelkedik. Mivel az ország szigeteinek 80 százaléka alig egy méterrel emelkedik a tengerszint fölé, száz éven belül a Maldív-szigetek lakhatatlanná válnak, az ország 360 ezer lakosát evakuálni kell.


Maldív-szigetek – elnyeli az óceán 1


Kiotói szerződés – az egyetlen remény

Nem csoda, hogy a Maldív-szigetek az egyik első ország volt, amely aláírta a fejlett országok üvegházhatású gázkibocsátását korlátozó kiotói szerződést.

Az sem meglepő, hogy fővárosát, Male szigetét három méter magas fallal vették körbe. A 14 éves építkezés 63 millió dollárba került, és a költségek 99 százalékát Japán állta. De a fal csak egynek nyújt védelmet a 220 lakott sziget közül – és annak is csak az egyre magasabb hullámok ellen, a hosszú távú fenyegetettséget, a vízszintnövekedést nem oldja meg.

Kandholhudhooban az egyik sűrűn lakott északi szigeten, a lakosság 60 százaléka vállalta, hogy 15 éven belül önként evakuál. Aki marad, annak folyamatos áradással kell együtt élnie. Az időjárás szeszélyessé vált, a halászok évszázados, a csillagok állásán alapuló időjárás-előrejelzése nem használható többé. Ez nagy veszteség, hiszen a lakosság elsősorban halászatból, illetve trópusi növénykultúrák termesztéséből (kókusz, rizs, ananász) él.

A nagyhatalmak kezében

A maldív kormány igyekszik mindent megtenni a klímaváltozás hatásainak mérséklésére. Támogatják a fatelepítést a parti erózió megakadályozása végett, és megtisztítják az ország 20 atollját – a korallzátonyok ugyanis természetes védelmet nyújthatnak az egyre szeszélyesebb hullámzással szemben.Maldív-szigetek – elnyeli az óceán 2


Minden iskolában kötelező tantárgy lett a természetvédelem, és ugyanolyan súllyal szerepel a tananyagban, mint a matematika és az írás-olvasás. Minden egyes építkezés engedélyezésénél szigorú környezeti hatásvizsgálatot készítenek, és csak a szigetek 20 százalékának beépítését engedélyezik.

Ezek az intézkedések azonban a klímaváltozás folyamatának megállításához, visszafordításához nem elegendőek. A Maldív-szigetek sorsa a nagyhatalmak – Delhi, Peking, Moszkva és Washington – kezében van, tudják ezt jól az ország politikusai. Júliusban az ország államfője, Maumoon Abdul Gayoom levélben fordult az Egyesült Államok elnökéhez, hogy fontolja meg a kiotói szerződés ratifikálását. Az elnök egyelőre nem kapott választ levelére. A földi Paradicsomot a pusztulás fenyegeti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.