Belföld

Tőkés nagyhatalom lett Magyarország

Az Eurostat tegnap közzétett adatai szerint közel tízszeresére, 909 millió euróra nőtt az EU-n kívülre áramló magyar működő tőke értéke az egy évvel korábbihoz képest – írja a Világgazdaság.

A magyar adatok mellett szinte eltörpül a 6 milliós szlovák vagy a 14 milliós cseh forgalom, de jócskán elmarad tőle még a 427 millió eurós ír tőkekivitel is. Jelentős mértékben, 197-ről 489 millió euróra nőtt az unión belüli magyar tőkeexport értéke is. A megugrás nagyrészt a Mol, az OTP és a Matáv délkelet-európai bevásárlásainak köszönhető.

Palócz Éva, a Kopint-Datorg Rt. kutatási igazgatója a működőtőke-export további növekedésére számít. Az emelkedés motorja a Mol és az OTP további terjeszkedése, valamint a kisebb vállalatok élénkülő külföldi beruházásai lehetnek véleménye szerint. Óvatosabb prognózist fogalmazott meg Losoncz Miklós, a GKI kutatásvezetője, aki szerint nehezen jelezhetők előre a tőkeexport hirtelen változásai, ám a trendet illetően ő is úgy véli, hogy folytatódni fog a tőkekivitel növekedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik