Belföld

Az Aventis elfogadta a Sanofi ajánlatát

A német-francia Aventis gyógyszergyár legnagyobb egyedi részvényese, a Kuwait Petroleum (KPC) pénteken elfogadta a francia Sanofi Synthélabo átvételi ajánlatát.

Elemzők szerint ez valószínűleg sikerhez segíti a két gyógyszercég fúzióját. Az Aventis egyik elődjétől, a német Hoechst vegyiművektől örökölte a KPC-t mint tulajdonost. A KPC még az első olajárobbanás után, a hetvenes években vásárolt részesedést a Hoechstben.

Az Aventis 1999-ben alakult a francia Rhone-Poulenc gyógyszergyár és a lényegében gyógyszerrészlegére karcsúsított német Hoechst vegyiművek egyesítéséből.

A jegyzési határidő utolsó napján, pénteken a KPC bejelentette, hogy 13,5 százalékos részesedését az Aventisben teljes egészében eladja a Sanofinak. A francia tőzsdei hatóságok az eredeti, június végi határidőről július 30-ig hosszabbították meg a Sanofi Synthélabo gyógyszercégnek riválisára, az Aventisre tett felvásárlási ajánlata határidejét.

A felvásárlást szerdán jóváhagyta az amerikai versenyhivatal is, miután az Európai Bizottság jóváhagyását már korábban elnyerte az ügylet. A Sanofi januárban tett 47,8 milliárd eurós ellenséges felvásárlási ajánlatot az Aventisre, majd ezt májusban megemelte, 55,3 milliárd euróra, azaz egy Aventis-részvényre 68,93 euróra.

Az Aventis igazgatótanácsa – háromhónapos csatározás után – április végén fogadta el a Sanofi feljavított vételi ajánlatát, amely a világ nagyságra harmadik, és Európa legnagyobb gyógyszergyártó vállalatának létrehozását eredményezi. Az EU azzal a feltétellel hagyta jóvá a fúziót, hogy a tisztességes verseny szabályainak megtartása érdekében a Sanofi eladja számos termékének licencét. A francia tőzsdefelügyelet szintén elfogadta a Sanofi megemelt ajánlatát.

A párizsi értéktőzsdén a Sanofi pénteken kora délután 54,75 eurón állt, 1,01 százalékkal drágábban a csütörtöki 54,20 eurós zárónál. Pénteken 54,25 eurón nyitott. Az év eleje óta 8,29 százalékot esett, 63,25-49,42 euró között mozgott. Egy évvel ezelőtti áránál most 9,28 százalékkal drágább.

Az Aventis ugyanakkor 64,35 eurón állt, 0,39 százalékkal drágulva a 64,10 eurós csütörtöki záróhoz képest. Pénteken 63,70 eurón nyitott. Az év eleje óta 22,81 százalékot drágult, 66,55-50,10 euró között mozgott. Egy évvel ezelőtti áránál most 43,90 százalékkal drágább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik