Belföld

2 milliárd felett a Démász első féléves nyeresége

A Dél-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Démász) az év első felében 38,83 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 8,7 százalékkal többet, mint az előző év első felében, az adózott nyeresége pedig 2,6 százalékkal 2,23 milliárd forintra emelkedett.

A pénteken közzétett nemzetközi számviteli szabványok alapján (IFRS) készült konszolidált gyorsjelentés szerint a második negyedévben az áramszolgáltató társaság adózott nyeresége, éves összehasonlításban 1,7 százalékkal 1,11 milliárd forintra nőtt. Ez elmarad a portfolio.hu internetes portál által készített elemzői konszenzustól, ami 1,3 milliárd forint adózott nyereséget prognosztizált.

A Démász kamat-, adófizetés, értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) az év első hat hónapjában 7,18 milliárd forintot tett ki, 12,43 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egy részvényre jutó nyereség az év első felében 602 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 587 forinttal.

Az áramszolgáltató az év első felében 2,65 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 0,1 százalékos emelkedést jelentett az előző év első hat hónapjához viszonyítva.

Az árbevétel növekedésére a legnagyobb hatással a közüzemi szolgáltatás múlt év augusztusi, átlagosan 9 százalékos áremelése volt – jegyezte meg a gyorsjelentés.

Az első félévben a társaságnál az elosztott villamosenergia 1.874GWh volt, 0,3 százalékkal kevesebb a bázisnál. A közüzemben az előző év első feléhez képest 11.3 százalékkal kevesebb, 1.664GWh villamosenergiát értékesített a Démász, a szabadpiacon pedig 111,8GWh-t adott el, amiből a második negyedévi értékesítés 75GWh-t tett ki.

A Démász szolgáltatási területén a feljogosított fogyasztók a félév során 204,5GWh villamosenergiát használtak fel és ennek 53 százalékát nem a Démásztól vásárolták, de ez nem volt érzékelhető hatással a társaság árrésére. A múlt év első felében praktikusan még nem volt szabadpiaci eladás.

    A hálózati veszteség a bázisidőszakban még 11,13 százalék volt, az idei első félében 10,18 százalékra mérséklődött. Az átlagosnál enyhébb időjárás miatt április-júniusban a hálózati veszteség kiemelkedően alacsony, 8,56 százalék volt, míg egy évvel korábban 10,35 százalék. 

A villamosenergia forgalomban a vásárolt és az eladott villamosenergia értékének különbsége, azaz az árrés elérte a 12,14 milliárd forintot, az árbevétel 31,5 százalékát, míg a bázisidőszakban ez az arány 29,98 százalék volt.

A működési költségek az árbevétel 8,72 százalékos növekedésével közel megegyezően, 8,56 százalékkal emelkedtek az év első felében.

Az üzemi szintű nyereség a bázishoz képest 17,1 százalékkal 3,38 milliárd forintra nőtt, és ugyanakkor a pénzügyi vesztség több mint megduplázódott, 236 millió forintról 727 millió forintra emelkedett, a beruházási hitelek kamatterhe miatt. 

A Démász konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén, június 30-án 7,3 százalékos éves növekedéssel elérte a 76,13 milliárd forintot. A hosszúlejáratú kötelezettségek 45,9 százalékkal 19,23 milliárd forintra nőttek, a rövidlejáratú kötelezettségek 6,37 százalékkal 14,95 milliárd forintra csökkentek. Ugyanakkor a kintlévőségek 14,8 százalékkal 6,49 milliárd forintra emelkedetek.

A társaság saját tőkéje 41,84 milliárd forint, amiből a jegyzett tőke 37,03 milliárd forint. A részvények 60,91 százaléka a francia Electricité de France International S.A. tulajdonában vannak, a többi részvény más, öt százaléknyi tulajdont el nem érő befektetőké.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.