Belföld

1041 milliárd forint vámbevétel júliusig

Az első félévben 1041 milliárd forinttal gazdagította a központi büdzsét a Vám és Pénzügyőrség (VPOP)- jelentette ki pénteken sajtótájékoztatón Egerben, a VPOP országos parancsnoka.

Hozzátatte: A költségvetési törvény 2004-ben egész évre 1300 milliárd forintos bevételi tervet irányoz elő a szervezet számára.

Az Uniós csatlakozása nyomán, a vámhatárok megszűnése miatt a második fél évben, szerényebb bevétellel számolnak – közölte Nagy János, aki abból az alkalomból látogatott a hevesi megyeszékhelyre, hogy augusztus 1-től megyei hatáskörű fővámhivatallá alakult az Egri Vámhivatal. A pénzügyőr vezérőrnagy elmondta, hogy a legtöbb pénz, összesen 400 milliárd forint, az üzemanyagok jövedéki adójából folyt be a szervezet kasszájába. Ezt követi a dohányáru 140 milliárd forinttal és az alkoholtermékek, mintegy 40 milliárd forinttal. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy május elsejétől a VPOP legfőbb feladatává a jövedéki adóztatás és a jövedéki ellenőrzés vált.
Ugyanis az importált termékek után az áfát már az APEH szedi be.

A szervezeti változásokat ismertetve közölte, hogy országszerte valamennyi megyeszékhely vámhivatala, úgynevezett fővámhivatallá alakul megyei hatáskörrel; a többi vámhivatal a fővámhivatalok kirendeltségeként működik tovább. A változás, reményeik szerint hatékonyabbá teszi a munkát és csökkenti a szervezeten belüli adminisztrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik