Belföld

Hajdú-Bihar: parlagfű, patkányok, hepatitisz

A debreceni pollencsapdában megjelent a parlagfű, s virágzik a kender; a megyeszékhelyen elszaporodtak a patkányok is; Hajdúböszörményben pedig 10 ember hepatitisz A-vírussal fertőződött meg - közölték a megyei ÁNTSZ sajtótájékoztatóján szerdán Debrecenben.

“Bár az esős idő néhány napig könnyebbséget jelent, eljött az utolsó pillanat, hogy megkezdjék a gyógyszerszedést az allergiára hajlamosak” – mondta Ertner Sarolta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hajdú-bihari helyettes tiszti főorvosa.

Hozzátette: az ÁNTSZ kezdeményezésére Hajdú-Bihar számos településén jelentős összefogással igyekeztek irtani a parlagfüvet. “Berettyóújfaluban például 9 mázsa gyűlt össze az allergén növényből” – mondta. A helyettes tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a közegészségügyi helyzet javítására számos pályázat áll az önkormányzatok rendelkezésére.

Sajnálatosnak nevezte, hogy rendkívül kevés helyhatóság pályázik ilyen célra, s már van olyan lejárt határidejű pályázat, amelyre senki nem pályázott. Lauerncsik Mária debreceni tiszti főorvos arról számolt be, hogy az idén rendkívüli módon elszaporodtak a patkányok a hajdú-bihari megyeszékhelyen. “Az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi a helyzetet, s felhívta az önkormányzat figyelmét az irtásra” – mondta a tiszti főorvos.

Önkormányzati forrásból úgy értesült, hogy az idén 9 millió forintot különítettek el a város költségvetéséből patkányirtásra. A közelmúltban a város pályázatot írt ki ebben az ügyben, s a nyertes vállalkozó három éven át végezheti a patkányirtást Debrecenben, amelyet a közeljövőben meg is fog kezdeni.

Balogh Éva, Hajdúböszörmény tiszti főorvosa arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy hepatitisz A-vírussal tíz ember fertőződött meg a településen. “A lakosság két hátrányos helyzetű lakossági csoportját érinti a fertőző májgyulladásos megbetegedés. Az érintett lakások fertőtlenítése megkezdődött és folyamatosan oltjuk az érintett lakosságcsoportot” – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy Hajdúböszörményben csótányok leptek el bizonyos területeket, elsősorban a nem megfelelő hulladékgyűjtés miatt” – mondta. Az ÁNTSZ sajtótájékoztatóján elmondták azt is, hogy Hajdúszoboszlón és Tiszacsegén már megtörtént a nyári szúnyogirtás, Debrecenben azonban még nem

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik