Belföld

Folyik a Hajdú-Bét felszámolása

A Hajdú-Bét Rt. ingó és ingatlan vagyonának az értékesítése folyik, az ingó és ingatlanvagyon vevőiről azonban a részvénytársaság semmilyen információt nem adhat ki, a vevők személye és a kifizetett vételár nagysága üzleti titok - tájékoztatta Hajdú Ágnes, a felszámoló cég, a Hunyadi Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-t.

A legmagasabb ajánlatot tett pályázóval kötnek adásvételi szerződést. A vásárló személye nem egy esetben az ajánlattevők közötti tárgyalás eredményétől függ végső soron – áll a felszámoló írásos válaszában, amelyet az MTI kérdéseire adott.

Hajdú Ágnes közölte: tekintettel arra, hogy januárban indult a felszámolás, arról még nem tud nyilatkozni, hogy mikor fog befejeződni a folyamat. A felszámolónak egy felszámolást két év alatt kell befejeznie. Ez arra az esetre vonatkozik, ha minden megkezdett ügyet be tud fejezni és a folyamatban lévő pereket is két év alatt le lehet zárni.

A hitelezőknek kifizethető pénzösszeg nagyságát a záró mérleg fogja meghatározni – húzta alá. A jelenlegi adásvételekből a csődtörvényben foglaltaknak megfelelően a felszámolás megindulása előtt legalább egy évvel keletkezett jelzálogosult hitelezői igényeknek a részleges kielégítését lehet megtenni. Ez jelenleg folyik.

A vagyon értékesítésére pályázati hirdetményt tesz közzé a felszámoló, amelyre a zárt borítékban érkező ajánlatokat közjegyző jelenlétében bontják fel. Erről az aktusról minden esetben közjegyzői okirat készül. A felszámoló cégről az elnök-vezérigazgató közölte, hogy jelenleg a részvénytársaság 11 megyéből folyamatosan kap kijelöléseket. A cégnek eddig több száz lezárt ügye van, jelenleg 323 folyamatban lévő felszámoláson tevékenykednek munkatársai. A Hunyadi Rt. budapesti székhelyű, de Szegeden és Kecskeméten is rendelkezik irodával. A részvénytársaság zárt körű, tulajdonosai magánszemélyek és a társasággal munkaviszonyban állnak – tájékoztatott az elnök-vezérigazgató.

A kormány július közepén további könnyítésekről döntött a Hajdú-Bét Rt. és a Parmalat Hungária Rt. mezőgazdasági alapanyag-beszállítói számára. Az ezt megelőző április közepi döntés a két felszámolás alatt álló cég beszállítóinak mintegy 2,8 milliárd forint kedvezményes hitelt biztosított. A kormány most úgy döntött, hogy elengedi a kedvezményes hitel felvételekor esedékes kezességvállalási díjat. Ez mintegy 200 egyéni gazdálkodót, őstermelőt, gazdasági társaságot érint.

Az agrártárca illetékese úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendelkezésre álló kedvezményes hitelkeretből várhatóan minden igénylő számára biztosítani lehet majd az általa igényelt kölcsönt. A Hajdú-Bét Rt. felszámolási ügyében hozott végzés az idén februárban emelkedett jogerőre. A Hajdú-Bét Rt. tulajdonosa 1999 óta a Wallis Rt.. Korábban kiadott sajtóközleményük szerint öt éve folyamatos válságkezelés folyt a cégnél. Az elmúlt öt év folyamán a Wallis Rt. tulajdonosi hitellel, kezességvállalásokkal és tőkeemelésekkel igyekezett biztosítani a Hajdú-Bét Rt. működőképességét.

A múlt év második felében kialakult baromfiipari válság miatt a Hajdú-Bét Rt. helyzete 2004 elejére kilátástalanná vált – idézi a közlemény az előzményeket. A banki hitelszerződések felmondásával az APEH által megindított végrehajtással a Hajdú-Bét Rt. reorganizációs programjának folytatása lehetetlenné vált. A Hajdú-Bét tartozásairól pontos összegzés eddig nem került nyilvánosságra. Korábban a cég vezetői mintegy 5,5 milliárd forintos beszállítói tartozásról beszéltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik