Belföld

EU-támogatásokért tolonganak a lengyel mezőgazdák

Hétfőn járt le a határidő, amelyen belül a lengyel gazdálkodók közvetlen uniós mezőgazdasági támogatást igényelhettek: a lengyel mezőgazdaság-átalakítási és korszerűsítési ügynökség becslései szerint a gazdálkodók 86 százaléka, 1,4 millióan éltek a lehetőséggel.

A Rzeczpospolita híre szerint ezzel a mezőgazdaságilag hasznosítható lengyelországi területek 93 százaléka bekerül a támogatás hatálya alá. A 7 százalék kimaradó terület 46 millió eurós támogatási veszteséget jelentene Lengyelországnak. A lengyel mezőgazdasági minisztérium azonban a lap szerint még változtatni akarja a Brüsszelnek megadott agrárterület – 14 843 millió hektár – adatát, így a pontos adatokat a támogatott mezőgazdasági terület nagyságáról legelőbb augusztus közepén teszik közzé.

Mintegy 25 ezer gazdálkodó az eredeti június 30-i határidő lejárta után adta be kérelmét: nekik minden napnyi késedelem 1 százalékos levonást jelent a támogatási összegből. A legkevesebb kérelem Malopolskie, Slaskie és Podkarpackie vajdaságokból érkezett be, ahol a gazdálkodók kevesebb mint 80 százalékát érdekelte csak a közvetlen uniós támogatás.

Lengyelországban hektáronként 44-102 eurós támogatást lehetett igényelni. Kedvezőtlen mezőgazdasági feltételekkel rendelkező vidékeken – az ország területének a felén – ennél 38-68 euróval több igényelhető.

Tartózkodásuk okaként a gazdák a bevételeik felfedésétől való félelmüket emlegették. – Amit az EU átutalna nekünk, azt az adóhatóság azonnal be is hajtaná – indokolta döntését egy gazda Plock környékéről. Falujában a legtöbben még a minimáladót sem fizetik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik