Belföld

Barroso nőkre vadászik

Ha Dánia, Ausztria és Hollandia is női politikust küld az Európai Bizottságba, akkor José Barroso elégedett lehet, a Bizottságban a nemek aránya úgy alakul, ahogy tervezte.

Az Európai Bizottság elnöke a múlt héten az Európai Parlamentben jelentette ki, hogy csapatában nyolc nő dolgozik majd, ami a teljes bizottság létszámának egyharmadát jelenti.

Sokáig úgy tünt, hogy csak öt női tagja lesz a bizottságnak: a lengyel Danuta Hübner; a lett Sandra Kalniete (a jelölt neve belpolitikai okok miatt változhat); a litván Dalia Grybauskaite; a luxemburgi Viviane Reding és Margot Wallström Svédországból.

Barroso múlt heti nyilatkozata után a holland sajtó arról cikkezett: elképzelhető, hogy kormányuk is női tagot delegál a bizottságba, s az esélyes Neelie Kroes volt közlekedési miniszter. Dániában is szóba jöhet egy nő – Mariann Ficher Boel halászati miniszter – , illetve Ausztriában Benita Ferrero Waldner külügyminiszter vagy Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter lehet jelölt.

Hivatalos bizottsági lista csak augusztusban

Az új bizottságban a fontosabb tisztségekért a britek, németek és franciák között már korán elkezdődött a hatalmi harc. A britek Peter Mandelsont küldenék a bizottságba, a németek és franciák megtartják Günter Verheugent valamint Jacques Barrot-ot. A spanyol Joaquin Almunia marad Brüsszelben, míg az olaszok Rocco Buttiglione európai ügyekért felelős minisztert küldik.

A bizottságbe jelenlegi és volt minisztereket, volt miniszterelnököt is jelöltek. A felsoroltakon felül Belgium külügyminiszterét, Luis Michelt küldi, az írek pénzügyminiszterüket Charlie McCreevy-t delegálják, a csehek pedig a leköszönő miniszterelnököt, Vladimir Spidlát.

Barroso augusztus végén nevezi meg formálisan csapatának tagjait. Az Európai Parlamentben október végéig el kell fogadni a jelölteket, az új bizottság hivatalosan november elsején kezdi el munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik