Belföld

85 százalékig kész az M30-as – határidőre elkészül

Befejezéséhez közeledik az M3-as autópályát Miskolccal összekötő M30-as építése, az ez év november 30-i határidőt a kivitelezők tartani tudják - jelentette ki Csillag István, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődön, ahol megtekintette az építkezést.

Az M30-as készültségi állapota már meghaladja a 85 százalékot. A gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: az építkezést számos akadály hátráltatta, például az, hogy az út nyomvonalába eső telektulajdonosokkal elhúzódott az egyeztetés.

Eredetileg ugyanis 2003. novemberében kellett volna átadni a teljes, mintegy 24,5 kilométer hosszúságú M30-ast, de egy évvel ezelőtt csupán az autópálya Emődtől a 35-ös útig terjedő szakaszát vehették birtokba az autósok.

Mentes Balázs, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. beruházási igazgatója arról szólt, hogy az eredeti tervekhez képest jelentősen megváltozott az út műszaki tartama, emiatt a nettó 45 milliárd forintos beruházási költség mintegy 8 milliárd forinttal nőtt.

Miskolc határában, a felsőzsolcai zárócsomópont eredetileg azonos szintbeli kereszteződéssel épült volna meg, ám a megnövekedett forgalom szükségessé tette a különszintű csomópont megépítését. Ugyanakkor megváltozott a kistokaji csomópont is, valamint Miskolc déli kapujában található bevásárlóközponthoz épül egy bekötőút. Az M30-ason így összességében 4 csomópont és huszonhárom úgynevezett műtárgy, köztük a Sajó fölött átívelő híd épült, illetve épül.

A közlekedési miniszter megemlítette: az M30-as építésekor a természeti környezetre külön hangsúlyt fektettek, az út nyomvonala ugyanis a Bükki Nemzeti Park és részben az Aggteleki Nemzeti Park területét érinti. Nemcsak a vadaknak, hanem a kétéltű állatoknak is kialakítottak átjárókat, és véderdőt telepítettek a környező kiskertek és a tervezett üdülőövezet levegőtisztaságának érdekében az építők – mondta Csillag István.

A kivitelezést végző Magyar Autópálya Építő Konzorcium (MAK) vezetője cége, a Vegyépszer Rt. vezérigazgató-helyettese, Farkas László hangsúlyozta: a földmunkák 97 százalékával végeztek eddig, és az útpályát borító legfelső kopórétegnek is a felét már leterítették, a szalagkorlátok elhelyezésével, az útburkolati jelek felfestésével is jó ütemben haladnak.

Csupán egy kritikus szakasza van a kivitelezésnek, a bevásárlóközponthoz vezető déli bekötő út, az építési területet ugyanis áprilisban kaptuk meg, ezért itt feszített munkára van szükség, de november végén a forgalom azért itt is megindulhat – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik