Belföld

Az MSZP utánpótlást keres, a Fidesz a bázisát szélesíti

Az egy éve elfogadott jogszabály kifejezetten tudományos, kutatási és oktatási céllal hívta életre a pártok háttérintézményeként működő pártalapítványokat. Míg az MSZP alapítványa elsősorban az utánpótlásra helyezi a hangsúlyt, a Fideszé a társadalmi bázisát szélesítené – írja a Magyar Hírlap.

A pártalapítványok költségvetése igen szigorú, amelyet az Állami Számvevőszék jogosult ellenőrizni, a parlamenten kívüli pártok mégis azt sugallják, hogy az előírt célok helyett a négy parlameti párt inkább választási kampányaikra használják az intézményeknek odaítélt több mint egymilliárd forintot.

A pártalapítványok közül a legtöbbet, 418 milliót a MSZP Táncsics Mihály alapítványa kapja, amely amellett, hogy próbálja összehangolni a szocialista tábor holdudvarában tevékenykedő munkacsoportokat, fontos céljának tekinti az új generáció felfedezését, az „utánpótlás” nevelését.

A Fidesz-alapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány 398 milliós költségvetésből a közösségépítésre áldoz a legtöbbet, Igyekszik olyan konzervatív gondolkodókat, értelmiségieket bevonni a szervezet tevékenységébe, akikkel előnyére bővülhet az ellenzéki párt holdudvara. Az alapítvány emellett kiemelten foglalkozik a Fidesz és a jobboldal eredettörténetével:

A 98 milliós költségvetéssel működő SZDSZ-es Szabó Miklós Alapítvány a hálózatépítést tekinti legfontosabb feladatának, míg az Antall Józsefről elnevezett MDF-alapítvány 107 millióját az antalli hagyaték kutatására, illetve a új értelmiségiek megnyerésére költik, akik felfrissíthetnék a párt vezetői gárdáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik