Belföld

Kegyetlen kalózgyilkosságok a Csendes-óceánon

Egyre kegyetlenebbek és gyakoribbak a csendes-óceáni kalóztámadások. Az elmúlt fél évben 50 támadás nyomán 30 hajós vesztette életét. Az egyik legveszélyesebb hely az Indonézia és Malajzia közti szoros.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) jelentése szerint 2004 első felében kétszer annyi – pontosan 30 – hajóst öltek meg a Csendes-óceánon a kalózok, mint egy évvel korábban a megegyező időszakban – olvasható a BBC Online-on.

Annak ellenére, hogy a világon csökken a kalóztámadások száma, az utóbbi 10 év legkegyetlenebb fél éve zárult le a 30 emberéletet követelő 50 támadással a Csendes-óceánon. A gyilkosságok fele nigériai vizeken történt, azonban a Fülöp-szigetek, Vietnám és Bangladesh vizei is veszélyes területnek számítanak.

Az angliai központú iroda szerint az egyes országok törvényi szabályozásának gyengeségében kell keresni a fokozott erőszak okát. Legjelentősebben az Indonézia és Malajzia közötti szorosban nőtt, 33 százalékkal, a támadások száma.

A világon bejelentett 182 esetből 82 a Maracca Szorosban történt, ráadásul ott a legbrutálisabbak a kalózok. Erre válaszul a múlt héten szervezett vizi razziát hajtott végre Malajzia, Szingapúr és Indonézia. Az IMB szerint ez még kevés, ennél komolyabb lépésekre van szükség az ottani kormányok részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik