Belföld

A jövedéki adó miatt csökken a benzin ára

Július 26-án, hétfőn 0 órától a jövedéki adó csökkenése miatt a MOL Rt. a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát 2 forinttal csökkenti. A gázolaj ára nem változik.

Az üzemanyagok jövedékiadó-mértékének időszaki csökkentéséről szóló kormányrendelet értelmében a motorbenzinek literenkénti jövedéki adója 1,60 forinttal csökken. A jövedékiadó-csökkentés hatásaként a motorbenzinek után fizetendő ÁFA literenként 0,40 forinttal mérséklődik. A MOL Rt. az árkorrekciónál a fenti hatásokat érvényesíti áraiban.

A hétfőtől érvényes árak szerint a 95-ös ólmozatlan benzin 248,5 forint, a 95-ös keverék benzin 251,5 forint, a 98-as ólmozatlan benzin 257,5 forint, a gázolaj pedig 221 forint lesz literenként.

Az Országgyűlés májusban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ha az üzemanyagok átlagárai jelentős mértékben emelkednek, a magasabb áru értékesítésből származó áfa-többlet bevételt a jövedéki adó mérséklésére fordítsa és ezzel tompítsa a drágulást. A benzin esetében a kormány először május 23-tól csökkentette 1 forint 60 fillérrel, majd június 4-től további 80 fillérrel a jövedéki adót, ami összesen 3 forintos ármérséklést eredményezett literenként.

Amikor a világpiaci termékár-változások hatására ismét mérséklődött a hazai benzinár, a kormány két lépésben, június 21-én, illetve 28-án visszaállította a benzinnél az eredeti jövedéki adó szintet. A mostani döntést ismételt világpiaci drágulás váltotta ki – írja a pénzügyi tárca közleménye. A gázolajnál nincs változás, ott korábban is csak kisebb mértékű jövedéki adó csökkentésre került sor, mivel az áringadozás nem volt olyan jelentős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik