Belföld

Hat agrárcéget 12 milliárd forintért privatizáltak

A privatizációra meghirdetett tíz agrárcég közül hat társaság esetében zárult a pályázat sikeresen, amelyek értékesítésével mintegy 12 milliárd forint bevételhez jut az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. - közölte az ÁPV Rt. csütörtökön.

A közlemény szerint a négy még nem értékesített vállalat privatizációjára az ÁPV Rt. ősszel új pályázatot ír ki.

Az elkelt agrártársaságok közül az Abaúji Charolais Mg. Rt. a névérték 130 százalékán, 220 millió forintért, a Bólyi Mg. Rt. a névérték 157,7 százalékán 4,75 milliárd forintért talált vevőre.

Az Enyingi Agrár Rt.-t a névérték 2,9-szeresén 1,35 milliárd forintért, a Hód-Mezőgazda Rt.-t a névérték 82,9 százalékán 1,7 milliárd forintért vásárolták meg befektetők.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt.-re a névérték 108 százalékának megfelelő 2,01 milliárd forintos, a Szerencsi Mg. Rt.-re pedig a névérték háromszorosa, 1,965 milliárd forintos befektetői ajánlat érkezett.

A közleményből kiderül, hogy a pályázó befektetők vállalták a pályázatban elvárt maximális tőkeemelést, ami 3,1 milliárd forint értékben 20 százalékos tőkenövekedést eredményez az agrártársaságoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik