Belföld

Nálunk csökkenhet, nyugaton nőhet a heti munkidő

Munkaidő szempontjából felzárkozhatunk nyugat-európához, hiszen míg ott növelni szeretnék, nálunk csökkenteni akarják a szakszervezetek a munkával töltött órák számát- írja a Napi Gazdaság

A német WSI kutatóintézet felmérése szerint az uniós tagországok közül a frissen csatlakozott államokban a leghosszabb a heti munkaidő. Nevezetesen Franciaországban 35 óra, míg Magyarországon még mindig 40 óra a heti munkával eltöltött idő.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) már régóta kívánatosnak tartja a hazai 38 órás munkahét bevezetését, ám az MSZOSZ is elismeri, hogy óvatosan kell bánni az intézkedéssel, hiszen annak negatív gazdasági hatásai is lehetnek. Fokozatosan kell a csökkentést megoldani – mondta a lapnak Kordás László, az MSZOSZ elnöke.

Az többlépcsős bevezetés első lépése az éves munkaidő csökkentése lehet december 24-e pihenőnappá nyilvánításával. Később ezt követheti, a kötelező napi 20 perces munkaközi pihenő beszámítása a munkaidőbe. Kordás elmondta, hogy intézkedések fokozatosságával évente 30 perccel csökkenhetne a heti munkaidő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik