Belföld

Mélyponton az euró Greenspan beszéde nyomán

Kedden este New Yorkban napi mélypontra esett az euró a dollárhoz képest az amerikai Fed elnökének bejelentésére, hogy további, fokozatos kamatemelésekre kerül sor.

Röviddel 21 óra előtt New Yorkban az euró 1,2318 dollárra süllyedt a Greenspan kijelentése előtti 1,2375 dollárról és jócskán elmaradt az előző napi 1,2436 dollártól.

A szenátus bankbizottsága előtt tartott féléves meghallgatásán Greenspan azt mondta, hogy a Fed folytatja a kamatemelést, aminek az üteme fokozatos lesz a következő 18 vagy még több hónap során, de a központi bank felkészült arra, hogy azonnali választ adjon, ha az infláció meghaladja a vártat.

A Fed a múlt hónapban 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, amely addig 1,0 százalékon, 46 éves mélyponton volt. 

Átmeneti volt a lakossági kiadások visszaesése

Greenspan azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, hogy a gazdasági élénkülés veszített lendületéből, azt mondta, hogy csak átmeneti volt a lakossági kiadások közelmúltbeli visszaesése.

A Fed vezetője a fogyasztói árak emelkedését részben az energiaárak közvetett hatására, illetve a dollár múlt évi gyengülésére vezette vissza, hozzátéve, hogy a magas energiaárak a lakossági kiadásokat is visszavetették.

A Fed arra számít, hogy idén az infláció 1,75-2,0 százalék lesz és jövőre is közel hasonló szinten marad. A hazai össztermék idei bővülését 4,5-4,75 százalékra várja, míg a 2005. évit 3,5-4 százalékra. 

200 ezer új munkahely

A munkaerőpiac kapcsán Greenspan rámutatott arra, hogy az elmúlt hat hónapban a mezőgazdasági ágazaton kívül az új munkahelyek száma havi átlagban 200 ezerrel nőtt, míg a tavalyi utolsó negyedévben a havi átlag 60 ezer volt.

Az Egyesült Államokban jelenleg 5,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami a Fed várakozásai szerint decemberre 5,25 százalékra, 2005 végére 5 százalékra mérséklődik.

100 százalékos esély a kamatemelésre

Greenspan kijelentése után az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazói úgy vélték, hogy 100 százalékos az esélye annak, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) augusztus 10-én 25 bázispontú kamatemelésről dönt és jelenleg 85 százalékos a valószínűsége egy további 25 bázispontú kamatnövelésnek a FOMC szeptember 21-i ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik