Belföld

Túszokat engedtek szabadon Irakban

Visszanyerte szabadságát Irakban az iszlám szélsőségesek által elrabolt Fülöp-szigeteki túsz és egy egyiptomi teherautó-sofőr.

Angelo de la Cruzt július hetedikén ragadták el a túszejtők, akik azzal fenyegetőztek, hogy lefejezik, ha a Fülöp-szigetek nem vonja ki csapatait Irakból. Az 51 fős humanitárius kontingens a korábbi tervek szerint augusztus 20-án hagyta volna el az országot, de a történtek miatt már hétfőn kivonult az MTI információi szerint.

A délkelet-ázsiai országot emiatt éles bírálatok érték az Egyesült Államok részéről. Az iraki kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy a katonák kivonása csak felbátorítja a terroristákat.

A szabadon engedés várható volt, hiszen a Fülöp-szigetek kormánya teljesítette a feltételeket, hasonlóan a szaud-arábiai Faisal al-Neheit vállalathoz, mely szintén megegyezett a túszejtőkkel és elhagyta az országot – írja a BBC. A szaudi vállalat így Mohammed Gharabawinak, egyiptomi munkásának életét mentette meg, habár visszautasította 1 millió dollár kifizetését, amelyet a túszejtők még kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik