Belföld

Pályáztatás után jöhetnek a 3G-s mobilok

A 3G-s mobil engedélyek pályázati felhívása augusztus második felében jelenik meg - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A hatóság közleményében szerepel, hogy várakozásaik szerint már 2004-ben megkezdődhet a licencek értékesítése, és 2006-ban kiépülhet, illetve elkezdődhet a szolgáltatás. A hatóságot a magyarországi licencek értékesítésében a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég által vezetett konzorcium segíti.

Az NHH által értékesítendő licencek megteremtik a mobiltelefon-szolgáltatások új generációjának bevezetési lehetőségét. A GSM és a DCS után a harmadik generációs – Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) – technológia új fejlődési szakaszt nyithat a magyar távközlésben. Az UMTS a hagyományos telefonbeszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli ebességet, ezáltal az internet alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetők lesznek mobiltelefonon.

A NHH közleménye ismerteti, hogy a hírközlési törvény előírásainak megfelelően kedden nyilvános meghallgatást tartott a harmadik generációs mobiltávközlési rendszer hazai bevezetéséről. Az érintettek szóban és írásban terjesztették elő álláspontjukat, észrevételeiket, javaslataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik