Belföld

Vagyonával felelhet a cégvezető

Az új fizetésképtelenségi törvény koncepciója szerint – amely az ősszel kerül a kormány elé – magánvagyonukkal is felelhetnek a cégvezetők, ha elmulasztják a csődbejelentést – írja a Világgazdaság.

A cégtulajdonosok, ügyvezetők polgári jogi felelősségét is megállapíthatja a bíróság az új fizetésképtelenségi törvény koncepciója szerint. Így azok magánvagyonukkal is felelhetnek, ha késlekednek az önkéntes csődbejelentéssel, vagy azt elmulasztják és emiatt a hitelezők nem jutnak pénzeikhez – tájékoztatta a Világgazdaságot a törvény készülő koncepciójáról Filip György, a Felszámolók Országos Egyesületének alelnöke.

Az új koncepció szerint a bejelentéstől kezdve csődmoratórium érvényesülne. Mindaddig tartana, amíg el nem rendelik a csődöt, és ettől kezdve a hitelezők kezében lenne a cég sorsa.

A változtatásokra azért ven szükség, mert a jelenlegi csődjogi szabályozásunk nem szolgálja a megkívánt hitelezővédelmi célokat. Nem ad lehetőséget a reorganizációra, a cég megmentésére, sem a hitelezők kifizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik