Belföld

Szombaton is 15 ezren sztrájkoltak a Mercedesnél

Szombaton a Mercedes autógyár két nagy üzemében összesen 14 és félezer munkás (közülük 12 ezer Sindelfingenben) sztrájkolt tiltakozásul, hogy a cég vezetése úgy kívánja megtartani állásukat, hogy csökkentik a fizetéseiket és növelik a munkaidejüket.

A nagyszabású sztrájk miatt csaknem ezer gépkocsi legyártására nem került sor. A hét végén már igen közeli megoldásról beszéltek a konfliktusra, a Mercedes kocsikat gyártó DaimlerChysler vezérigazgatója a Welt am Sonntag című lapnak legalább is azt nyilatkozta, hogy ő bízik ebben.

A munkaügyi probléma része, hogy a sindelfingeni Mercedes üzemben a munkások jobban keresnek, mint a brémaiban, nagyobbak a költségek, és a Daimler éppen ezért szeretne fél milliárd eurós megtakarítást elérni, elsősorban az előbbi gyártóhelyen.

A DaimlerChysler vezetősége állítólag felajánlotta a maga részéről jövedelme 10 százalékos csökkentését arra az esetre, ha a munkások abbahagyják tiltakozásukat és ők is meghozzák a maguk hasonló áldozatát.

Franz Müntefering SDP-elnök kijelentette: az a helyzet, hogy egyes vállalatok a konjunktúra gyengeségének ódiumát egyszerűen a dolgozókra akarják hárítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik