Belföld

Újabb elbocsátások a közszférában

Ötmilliárdos keretet különített el a kormány, melyet az önkormányzatok a leépítésekhez ígényelhetnek. A támogatott elbocsátások a közszféra korcsúsodásához nyújthatnak segítséget - írja a Világgazdaság.

Az idei év első félévében az önkormányzatok összesen egymilliárd forint hozzájárulást kaptak, amely keretében több mint ezer állást szüntettek meg. A központi forrás a második fél évben pedig további ötmilliárdos keretet bíztosít.

Draskovics Tibor álltal meghirdetett közalkalmazotti leépítéseknek fontos területe az önkormányzati alkalmazottak elbocsájtása, hiszen a megyei és városi hivatalok a legnagyobb foglalkoztatók. Összességében mintegy 500 ezer alkalmazott és 40 ezer tisztviselő dolgozik ebben a szférában.

A legtöbb támogatást, 66,1 millió forintot a Somogy megyei önkormányzat igényelte. A megyei közgyűlés a mintegy 1400 főt foglalkoztató kaposvári megyei kórházban 200 dolgozó átcsoportosítását, illetve leépítését kívánja ilyen formában megoldani. A fővárosi önkormányzat 38,6 millió forintot nyert el, amely összegből hét oktatási intézmény 21 munkavállalóját küldik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik