Belföld

Amerikai helikoptertámadás iraki engedéllyel

Tizenegy ember - köztük több nő és gyermek - halt meg vasárnap reggel Fallúdzsában, ahol egy amerikai helikopter több rakétával porig rombolt egy épületet a város délkeleti részén. A támadásra az iraki miniszterelnöktől kértek és kaptak jóváhagyást.

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a ház Abu Muszab al-Zarkávi terroristáinak szolgált rejtekhelyül, a helybéliek szerint egy család otthona volt a lerombolt épület. Ugyanakkor szintén vasárnap reggel gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy biztonsági útakadály közelében az észak-iraki Tikrít központjában.

Az amerikai szóvivő azt hangsúlyozta, hogy a támadást megelőzően legalább 25 fegyveres terrorista tartózkodott ebben a térségben.

A támadást követően néhány órával az iraki kormány egyik illetékese bejelentette, hogy az amerikai hadsereg jóváhagyást kért és kapott a fallúdzsai támadáshoz Ijád Allávi iraki miniszterelnöktől. Az iraki illetékes szerint a légi csapás terroristák ellen irányult, de arra nem kívánt válaszolni, hogy ezek a terroristák kapcsolatban álltak-e Abu Muszab al-Zarkávi csoportjával.

Zarkavi az első számú közellenség

A jordániai származású terrorista vezér immár az első számú közellenségnek számít Irakban amerikai megítélés szerint. Csoportja, az al-Tauhíd al Dzsihád (egyistenhit és szent háború) nevű szervezet vasárnap közleményben tudatta, hogy tagjai követtek el szombaton két öngyilkos merényletet az országban.

Az első, szombaton reggel Bagdadban végrehajtott támadás célpontja Málek Dohán al Haszan igazságügy-miniszter volt. A politikus sértetlen maradt, de öt testőre életét vesztette. Néhány órával később ismét öngyilkos merénylő hajtott végre gyilkos akciót az iraki főváros közelében. A gépkocsiba rejtett pokolgép az iraki nemzeti gárda egyik toborzóközpontjánál robbant. A merényletben két gárdista meghalt, 25 ember megsebesült.

Ugyancsak gépkocsiban elrejtett pokolgép robbant vasárnap délelőtt az észak-iraki Tikrít központjában, egy biztonsági ellenőrző pont közelében. A támadásban egy rendőr megsebesült.

Egy út mellett elrejtett pokolgép robbanása ölt meg szombaton egy amerikai katonát az észak-iraki Bejdzsi közelében. A robbanás emellett egy amerikai katonát megsebesített.

Juhász Ferenc Irakban

Irakba utazott vasárnap Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki Szenes Zoltán vezérkari főnök társaságában a magyar szállító zászlóalj hillai táborát keresi fel. A küldöttség szerdán tér vissza Magyarországra. A honvédelmi miniszter a tervek szerint találkozik a lengyel vezetésű, többnemzetiségű hadosztály új parancsnokával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik