Belföld

Titkos adatok tűntek el egy amerikai nukleáris laborból

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb nukleáris fegyverek fejlesztésével foglalkozó laboratóriuma felfüggesztette tevékenységét miután titkos adatok eltűnésére derült fény.

A hivatalos jelentés nem tér ki arra milyen jellegű információk tűntek el az új-mexikói Los Alamosban található kutatóközpontból, de az biztos, hogy nem kerülhetnek nyilvánosság elé – írja a BBC Online.

A négy éve erdőtűz miatt ideiglenesen lezárt laboratóriumban többször történt ehhez hasonló eset, és az előző vezető, John Browne, januári elbocsátására is azért került sor, mert számítógépek és egyéb felszerelések eltűnésével kapcsolatban felmerült a neve. Az eset után a nukleáris kutatással foglalkozó intézmények biztonsági felügyeleti szerve utasítást adott, hogy mindenre kiterjedően szigorítsák meg az összes laboratórium biztonsági rendszerét.

A biztonsággal egyébként gond van mind a három jelentős nukleáris fegyverek kutatásával foglalkozó észak-amerikai központnak: laptopok, egyéb adathordozók, belépőkártyák, plutónium-oxidos fiolák vagy éppen furgonok tűnnek el rendszeresen. Előfordult már az is, hogy egy tudóst letartóztattak kémkedésért, de aztán szabadon engedték.

A BBC Pentagonban dolgozó munktársa szerint az, hogy lezárták a laboratóriumot jelzi, hogy igencsak komoly a helyzet. Los Alamosban jelenleg is folyik a leltározás és a dolgozók csak szigorú felügyelet alatt közelíthetik meg a laboratórium azon részlegét, ahol a reaktor van. Az egykoron maroknyi tudósok által alapított kutatóközpontban ma már több mint tizenkétezren dolgoznak, hetven négyzetkilométeren. Napjainkban már csak a rakéták nukláris atomtölteteinek karbantartásával és egyéb nem nukleáris jellegű projektekkel foglalkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik