Belföld

Nem mindennapi program – háborús erőd vizit

Hamarosan látogatható lesz a Pula területén elhelyezkedő, a Mediterránium egyik legkiterjedtebb védelmi rendszere.

A kiterjedt erődrendszerről az egyik legrészletesebb leírást, amely mintegy 277 erődről tesz említést 1936-ban francia szakértők készítették kémtérképként.

Mára azonban az egykori erődök nagyobb része természetesen eltűnt, csupán néhányuk felújítását kezdték meg ezidáig. Pula területén az egykori Jugoszláviában hadászati célokkal épült földalatti atombunkerek közül csaknem négy ilyen erődöt tartanak számon, melyek közül mára már csupán a Svetica maradt fenn, amelyet hamarosan megnyitnak a turisták előtt.

A Sveticán belül található a Fort Bourguignon erőd, amelyet teljes körűen felújították, itt művészeti galéria és kávézó várja az érdeklődőket.

A szervezett túra a Svetice bejárati kapujától indul, az egykoron katonai területen lévő első vasrámpánál halad tovább az ún. 2. Zónába. A katonai objektumot egy hidegháborús múzeummá kívánják átalakítani, ahol katonákat, fegyvereket, hajókat és tengeralattjárókat ábrázoló képek, szöveges ismertetők, térképek és régi leírások kapnának helyet. Az egykori hálókörlet területén a későbbiekben egy kisebb hostel létrehozását tervezik, a többi helyiségben pedig szemináriumok megtartására alkalmas termeket kívánnak kialakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik